Εκλογές 2023: Ακρίβεια, πλειστηριασμοί, υποκλοπές και στη μέση ο… Παπανδρέου – Στα ύψη η πολιτική κόντρα

«Φουντώνει» η πολιτική κόντρα στο δρόμο για τις εκλογές, με τα δύο μεγάλα κόμματα να εκτοξεύουν βολές και για τις μετεκλογικές συνεργασίες, στις οποίες εσχάτως ενεπλάκη και το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.

Με τη χώρα να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και την ημερομηνία των εκλογών – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – να έχει «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου, η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζουν τους τόνους και προχωρούν σε παροχές ο πρώτος και εξαγγελίες ο δεύτερος.

Παράλληλα, τους δικούς του ρυθμούς αναζητεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιδιώκει να παίξει ρόλο ρυθμιστή, αφού προηγουμένως κατορθώσει να συγκεντρώσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό.

Με τις πρώτες κάλπες να στήνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, τα σενάρια για συνεργασίες δίνουν και παίρνουν, ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε – ή τον έβαλαν – και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς μια συνάντηση του πρώην προέδρου και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε σενάρια συνεργασίας και, συγκεκριμένα, σχηματισμού «κυβέρνησης μειοψηφίας, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, κατόπιν πρότασης Παπανδρέου».

Και παρότι ο κ. Παπανδρέου διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας πως «όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν, δεν χρειάζεται να συνωμοτούν», είναι βέβαιο ότι… αυτή η κουβέντα δεν θα τελειώσει εδώ.

Η ΝΔ, εξάλλου, στη διάψευση Παπανδρέου «βλέπει» επιβεβαίωση των «υπόγειων» συζητήσεων για τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων».

Και μέσα σε όλα, στην συζήτηση έχει μπει με… φόρα η αμφισβήτηση του όποιου εκλογικού αποτελέσματος και οι προκαταβολικές υπόνοιες για καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές.

Μητσοτάκης: «Σκοπός του Τσίπρα να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα»

Τα «αίματα άναψε» πρώτος ο πρωθυπουργός, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος».

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος».

«Ήδη το εννοούν», προσέθεσε, μάλιστα, λέγοντας ότι «θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία».

Όταν κλήθηκε, μάλιστα, να απαντήσει συγκεκριμένα αν θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για νοθεία στις εκλογές, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι!».

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης υπονομεύει ακόμα και τις εκλογές»

Την απάντηση στον πρωθυπουργό έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε προεκλογική ομιλία στην Καρδίτσα, δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μπροστά στον πανικό του, γιατί έρχεται η ώρα που δεν θα τον κρίνουν οι δημοσκοπικές μετρήσεις, αλλά η ψήφος του ελληνικού λαού που εξαπάτησε, επιχειρεί να εκβιάσει και να υπονομεύσει ακόμα και την εκλογική διαδικασία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, μάλιστα, πως ο πρωθυπουργός «προεξοφλεί ότι θα είναι άκαρπη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις εκλογές της απλής αναλογικής.

»Και διαμηνύει ότι δεν θα διστάσει να σύρει τη χώρα σε δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στο καλοκαίρι. Και δεν μπορεί καθόλου να κρύψει τον τρόμο του», όπως είπε.

Ως προς τις συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας να μιλά για τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως «αυτός που υποτίθεται έχει αυτή τη μεγάλη, την αντίστροφη δημοσκοπική υπεροχή, κλαψουρίζει κάθε μέρα δεξιά και αριστερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση με τα υπόλοιπα κόμματα από τη πρώτη Κυριακή.

»Δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμα και την εκλογική διαδικασία που έχουμε μπροστά μας και δεν διστάζει να ξεπερνά κάθε μέτρο ανευθυνότητας και επιπολαιότητας, ανοίγοντας ο ίδιος θέμα – απρόκλητα – γνησιότητας των επόμενων εκλογών».

Η πρώτη και η δεύτερη κάλπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, επιδιώκει ένα ισχυρό ποσοστό στις πρώτες κάλπες, που θα τον οδηγήσει σε αυτοδυναμία στις δεύτερες.

«Διεκδικούμε στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε», επανέλαβε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι θεωρεί πως η απλή αναλογική «είναι προβληματική για τον τόπο», γι’ αυτό και πιστεύει ότι οι «κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από την δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πως δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης «προοδευτικής συνεργασίας» από την πρώτη Κυριακή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει τις «κυκλωτικές» κινήσεις προκειμένου να πει το μεγάλο «ναι» ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ονειρεύεται να φθάσει στα χέρια του η τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, και έχει θέσει ως στόχο – και εκείνος – να προκύψει «κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, απέναντι στον καθεστωτισμό».

Γι’ αυτό, ζητεί ισχυρό ποσοστό, το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να καλέσει σε προγραμματικό διάλογο όσα κόμματα είναι διατεθειμένα να συμβάλλουν σε «γενναίες προοδευτικές αλλαγές» για την πορεία της χώρας.

«Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης κρίθηκαν, και αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με τους ίδιους πρωταγωνιστές», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Action 24.

Επιπλέον, απέκλεισε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε «κυβέρνηση ηττημένων» και κατέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα – συντασσόμενος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – για το γεγονός ότι «αφήνει περιθώρια συζήτησης για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος».

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν δείχνουν – βάσει μετρήσεων – διατεθειμένοι για δύο και τρεις εκλογικές διαδικασίες και προτιμούν, αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία από κανένα κόμμα, μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα λύσει τα πραγματικά τους προβλήματα και δεν θα αναλώνεται σε παιχνίδια απόδοσης ευθυνών, όπως γίνεται συνήθως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από