Τουρκία: Το σχέδιο Ερντογάν για να «αναστηθεί» πολιτικά – Σε πόσο καιρό θέλει να κάνει εκλογές

Τουρκία: Το σχέδιο Ερντογάν για να «αναστηθεί» πολιτικά – Σε πόσο καιρό θέλει να κάνει εκλογές

Θα βρει τον τρόπο ο Ερντογάν να σωθεί πολιτικά; Τι ετοιμάζει και πώς θα το πετύχει.

«Εάν ο Ερντογάν πάει τώρα σε εκλογές θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας» εκτιμούν οι αναλυτές την ώρα που τα σενάρια μιλούν πλέον για αναβολή των εκλογών έως και 6 μήνες.

Ο σεισμός στην Τουρκίας, άλλαξε άρδην τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, θα πρέπει πρώτα να βρει τρόπους -και πόρους- προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση την οποία δημιούργησε ο μεγάλος σεισμός, μετά να χαλιναγωγήσει το μένος των πολιτών οι οποίοι θεωρούν υπεύθυνη την Κυβέρνησή του σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και στη συνέχεια, να εξασφαλίσει όλους τους πληγέντες ότι θα σιτιστούν και θα στεγαστούν.

Διαβάστε επίσης: Λύθηκε το συμβόλαιο του Μαρσέλο

Για να τα κάνει αυτά χρειάζεται χρόνο. Και σχέδιο. Θα βρει τον τρόπο να το κάνει; Και αν ναι, κατά πόσο είναι διατεθειμένος να ζητήσει την βοήθεια της Δύσης και τι ανταλλάγματα θα δώσει;

Το σχέδιο για εξάμηνη παράταση των εκλογών
Ο σεισμός, όπως προαναφέραμε, δημιούργησε καταστροφή για την κυβέρνηση Ερντογάν, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας κρούσματα διαφθοράς και ύποπτες συναλλαγές μεταξύ πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων με πολλούς εργολάβους.

Το γεγονός ότι τα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμός κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι», επιβεβαιώνει τος καταγγελίες για σχέσεις συναλλαγής με αντίτιμο την κατάφωρη παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού της χώρας.

Το κακό για τον Ερντογάν, είναι ότι στις πληγείσες περιοχές είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά, γεγονός που είναι απίθανο να μην αλλάξει στις επόμενες κάλπες.

Στο μυαλό του, μπορεί πλέον η παράταση των εκλογών για ένα εξάμηνο να φαντάζει ιδανική.

Στα σχέδια του, είναι να αποβάλλει από πάνω του τα όποια σκάνδαλα έχουν προκύψει με τους «κακούς εργολάβους» τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει και τους συλλαμβάνει. Επίσης, στο χρονικό αυτό περιθώριο θα έχει την δυνατότητα να καθορίσει ένα σχέδιο για την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για να ανοικοδομηθούν οι περιοχές που επλήγησαν.

Με αυτόν τον τρόπο αφήνει στην ουσία την Αντιπολίτευση στο περιθώριο, δεδομένου ότι από την πλευρά της δεν μπορεί να κάνει πολλά για τους πληγέντες.

Ο τρόπος για να πάρει την παράταση των εκλογών ίσως να έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή τους στις πληγείσες περιοχές

«Η αγωνία του να βρει κεφάλαια»

Ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας σήμερα Σάββατο στο MEGA, εκτίμησε ότι «εάν ο Ερντογάν πάει τώρα σε εκλογές θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Το μέλλον της Τουρκίας θα το κρίνουν τα εξής. Η αγωνία του Ερντογάν να επανεκλεγεί και η αγωνία του να βρει κεφάλαια αποφεύγοντας το Νομισματικό Ταμείο. Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια της Δύσης» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι «η ελληνική διπλωματία κατάλαβε πως αυτό θα είναι δύσκολο οπότε έγινε ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Δύση ώστε να διασφαλίσουμε και τις δικές μας συνεστραμμένες»

Σε ότι αφορά στα ανταλλάγματα που φέρεται διατεθειμένος να δώσει ο Ερντογάν στη Δύση, να σημειωθεί ότι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Άγκυρα να υποδεχθεί στην Ατλαντική συμμαχία «τώρα» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις υποψηφιότητες των οποίων για ένταξη μπλοκάρει η Τουρκία από τον Μάιο.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι καιρός τώρα να επικυρώσετε [την ένταξη] ταυτόχρονα της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, πήγε στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη της Συμμαχίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας».

Η Τουρκία κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μαχητές και υποστηρικτές των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», κυρίως εκείνους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο και αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει πλέον.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει 40 κοντέινερ και 20.000 αντίσκηνα για τη στέγαση των σεισμοπαθών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ