Η τεχνική της σεισμικής μόνωσης μπορεί να σώσει κτίρια - και ζωές - από τους σεισμούς.
Πάνω από 41.000 είναι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Οι σεισμοί προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, ενώ η οργή για τις παραβάσεις στη δόμηση των κτιρίων εξαιτίας των αμαρτωλών «αμνηστιών» αυξάνεται στη γειτονική χώρα.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η τραγωδία ανοίγει ξανά τη συζήτηση σε σχέση με τις καλύτερες λύσεις για την αντισεισμική προστασία.
Διαβάστε επίσης: Δεν είναι αστείο: Η ΕΠΟ κάνει πάρτι-μασκέ στο πάρκο Γουδή. Τι θα ντυθούν άραγε ο Τζακ και ο Μπαλτάκος;
Μία από αυτές έρχεται από την Ιαπωνία – μία χώρα που πλήττεται συχνά από σεισμούς – ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και εξελιχθεί στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αυτή της σεισμικής μόνωσης.
Με απλά λόγια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι χάρη σε αυτή την τεχνική τα κτίρια προφυλάσσονται χάρη σε ειδικούς αποσβεστήρες κραδασμών που λειτουργούν σαν τα γνωστά μας αμορτισέρ.
Στο Twitter υπάρχει ένα βίντεο από απόσπασμα εκπομπής που περιγράφει αυτή τη σπουδαία ιαπωνική τεχνική.
Η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί και στο κτίριο του Κέντρου Επειγουσών Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Καλιφόρνια, άλλη μια περιοχή όπου γίνονται συχνά σεισμοί.
Η τεχνική της σεισμικής μόνωσης
Ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Γιαρλέλης, MSc έχει εξηγήσει πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνική. «Οι σεισμικοί μονωτήρες είναι δομικά στοιχεία που παρεμβάλλονται μεταξύ της ανωδομής και της βάσης της κατασκευής, ουσιαστικά αποσυνδέοντάς τες, ενώ επιπρόσθετα – συνήθως – προσφέρουν απόσβεση.
Η σεισμική μόνωση έχει ηλικία περίπου 100 ετών, αλλά άρχισε να είναι δημοφιλής μετά το 1980, Η εξάπλωσή της είναι πολύ έντονη την τελευταία δεκαετία λόγω και της δραστικής μείωσης του κόστους», σημειώνει.
Τρεις είναι οι συνήθεις τύποι σεισμικής μόνωσης:
Ελαστομεταλλικά εφέδρανα
Χαλύβδινα εφέδρανα τύπου ελατηρίου
Εφέδρανα τριβής – ολίσθησης