Για πολλούς επιζώντες, το σοκ και ο τρόμος θα αφήσουν μόνιμα σημάδια.
Αφού πρώτα φρόντισαν τους τραυματίες, οι γιατροί σε αυτό το νοσοκομείο πεδίου που στήθηκε στη σεισμόπληκτη νότια Τουρκία προσπαθούν να δώσουν κουράγιο στους επιζώντες που εμφανίζονται με συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής στρες.
«Στην αρχή οι ασθενείς [..] ήταν αυτοί που είχαν τραυματιστεί κάτω από τα ερείπια [..] τώρα οι περισσότεροι έρχονται με μετατραυματική διαταραχή, μετά το σοκ που πέρασαν στη διάρκεια του σεισμού και με αυτά που είδαν» λέει στο Reuters η Μπίνα Τιβάρι, ταγματάρχης του ινδικού στρατού που έσπευσε για βοήθεια.
Πολλοί φτάνουν στο νοσοκομείο με κρίσεις πανικού, αναφέρει.
O διπλός σεισμός της περασμένης εβδομάδας σκότωσε τουλάχιστον 41.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις και άφησε τους επιζώντες άστεγους στο τσουχτερό κρύο.
Το μέγεθος του ψυχικού τραύματος είναι τεράστιο. Κάποιοι ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα έπειτα από ώρες και ημέρες στο κρύο και το σκοτάδι για να μάθουν ότι αγαπημένα τους πρόσωπα σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Οι πολυσύχναστες γειτονιές όπου ζούσαν, πελώριοι σωροί από μπάζα.
Η Τιβάρι είναι μέλος ομάδας περίπου 100 ειδικών που έφτασαν από την Ινδία για να στήσουν την κλινική πεδίου στο Ισκεντερούν, μετά την κατάρρευση του τοπικού νοσοκομείου από τις δονήσεις.
Μόνιμο στρες
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εμφανίζεται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματικά γεγονότα όπως ένοπλη βία, βιασμό, κακοποίηση, ομηρία ή τροχαία ατυχήματα.
Οι ασθενείς βρίσκονται συχνά σε κατάσταση μόνιμης επαγρύπνησης και πανικοβάλλονται με οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να τους θυμίσει την τραυματική εμπειρία, την οποία μπορεί να αναβιώνουν στα όνειρά τους ή στη διάρκεια της ημέρα, ένα φαινόμενο γνωστό ως φλασμπάκ.
O 9χρονος Αχμάντ από τη Συρία είναι ένα απο τα παιδιά που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το σοκ. «Με κάθε δυνατό θόρυβο ή κίνηση τρομάζει. Κάποιες φορές πετάγεται ενώ κοιμάται και φωνάζει ‘σεισμός’ λέει ο πατέρας του Χασάν Μόαθ.
Ο Αχμάντ φιλοξενείται τώρα σε κλινική πεδίου που έστησε η UNICEF στη Συρία για να προσφέρει «ψυχολογικές πρώτες βοήθειες» στα παιδιά της περιοχής, ενθαρρύνοντάς τα να παίξουν και να νιώσουν ασφαλή.
Κίνδυνος λοιμώξεων
Στο Ισκεντερούν, ο διοικητής του ινδικού νοσοκομείου Γιαντουβίρ Σινγκ αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι προσέρχονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ένας σημαντικός κίνδυνος για τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε παγωμένβες σκηνές.
«Στην αρχή είχαμε πολλούς τραυματίες, ανθρώπους που θάφτηκαν στα χαλάσματα για πολύ χρόνο, για 72 ώρες, 90 ώρες» λέει ο Σινγκ.
«Σε ένα περιστατικό χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε ακρωτηριασμό για να σώσουμε τη ζωή του […] Τώρα το προφίλ των περιστατικών αλλάζει».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση για δωρεές 43 εκατ. δολαρίων για την περίθαλψη και αποκατάσταση τραυματιών, την παροχή φαρμάκων πρώτης ανάγκης, την ψυχική και ψυχοκοινωνική φροντίδα των επιζώντων και τη λειτουργία των δομών υγείας στην Τουρκία.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ώρα με την ώρα. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.