Οι ψευδείς ειδήσεις στα social media βάζουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Οι ψευδείς ειδήσεις στα social media βάζουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Κάποιοι επιτήδειοι με την ανάρτηση ψεύτικων βίντεο ζητούν χρήματα από τους θεατές τους.

Και μέσα στην τραγωδία του σεισμού, το κακό της παραπληροφόρησης.

Ένα βίντεο, που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μια στήλη πυκνού καπνού να αναδύεται από ένα κτίριο κοντά σε λιμάνι, πριν ακολουθήσει μια εκκωφαντική έκρηξη.

Διαβάστε επίσης: Πότε αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης της ΑΕΚ και η απόφαση για το ματς με Ατρόμητο

Η λεζάντα που το συνοδεύει κάνει λόγο για ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία, το οποίο εξερράγη στον απόηχο της ισχυρής σεισμικής δόνησης, που γονάτισε τη χώρα.

Μόνο που η γειτονική χώρα δεν έχει λειτουργικά πυρηνικά εργοστάσια, υπενθυμίζει σχετικό άρθρο του Guardian.

Βίντεο καταστροφής από τον Λίβανο

Το βίντεο ουσιαστικά δείχνει την έκρηξη, που σημειώθηκε σε μια αποθήκη λιπασμάτων στο Λίβανο το 2020. Και είναι ένα από τα πολλά ψεύτικα posts, που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δήθεν από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Το θέμα δεν θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον αν η κατάσταση στην γειτονική χώρα δεν ήταν τόσο τραγική, που η παραμικρή αληθινή πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη ζωή ή το θάνατο κάποιου πολίτη της.

Οι ψεύτικες ειδήσεις από το έδαφος μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στον αγώνα των διασωστών και την λήψη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα μέλη των σχετικών οργανώσεων πολλές φορές τσεκάρουν τι ποστάρεται online, προκειμένου να εντοπίσουν ποιος χρειάζεται βοήθεια ή για να ενώσουν μια οικογένεια με κάποιο μέλος της, που αγνοείται μέσα σε μια τραγωδία.

Ήδη από το 2017 ο Καναδικός Ερυθρός Σταυρός προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους πολίτες για την σημασία τα θύματα ενός σεισμού να βασίζονται στις πληροφορίες που μπορούν να συγκεντρώσουν.

Σκοπός το κέρδος

Η παραπληροφόρηση του περιεχόμενου τους μπορεί να εμποδίσει όσους προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη στα θύματα.

Το τελευταίο που χρειάζονται οι πληγέντες είναι να βλέπουν τα social media τους γεμάτα βίντεο και εικόνες παραπληροφόρησης.

Σε καμιά περίπτωση δεν αξίζουν να εκμεταλλεύονται κάποιοι την τραυματική τους εμπειρία, είτε έχουν καλές προθέσεις είτε έχουν κακούς σκοπούς για μερικά likes.

Γιατί φυσικά υπάρχουν και πολλοί που ζητούν από τους θεατές τους να δωρίσουν απευθείας χρήματα στους λογαριασμούς τους, δήθεν για να συνδράμουν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους επιζώντες.

Αυτό δεν επιδεινώνει μόνο το τραύμα των τελευταίων, αλλά στερεί πόρους από νόμιμες οργανώσεις, που προσφέρουν πραγματικό έργο, όπως είναι η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, η οποία για τον σεισμό στη νότια Τουρκία, που επηρέασε εξίσου καταστροφικά και τη βόρεια Συρία, έχει συγκεντρώσει για την ώρα περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Υλικό από… video games

Το δίχως άλλο είναι απόλυτα κατανοητό ο κόσμος να θέλει να διαδώσει υλικό από την μια καταστροφή, και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με καλή πίστη, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο όταν βλέπουμε εικόνες και βίντεο που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα, ίσως κάποιος καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τη συμπόνια μας για ίδιον όφελος.

Το ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη, οπότε πολλές από τις πληροφορίες που είχαν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέρχονταν από παλαιότερους πολέμους, διαφορετικές χώρες, ακόμα και video games.

Γι’ αυτό το πρώτο που πρέπει να ρωτάμε τους εαυτούς μας, όταν λαμβάνουμε ένα τέτοιο υλικό, καταλήγει ο Guardian, είναι αν μοιάζει αληθινό, αν το πλαίσιο του είναι ύποπτο και αν η προέλευση του είναι αξιόπιστη, πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στη διασπορά του μέσω των δικών μας social media.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ