Η επικράτηση της σταθερότητας χρειάζεται ανθρώπινη σοφία και αποφασιστική δράση για την ειρήνη.
Μπορεί μια φυσική καταστροφή να γεφυρώσει πολιτικές διαφορές αιώνων; Με άλλα λόγια, πόσο πιθανό είναι η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών να σβήσει οριστικά την επίφοβη ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;
Το ερώτημα μπορεί να φαντάζει πρώιμο, όταν ακόμα ο τελικός απολογισμός των νεκρών στη γειτονική χώρα εκκρεμεί (για την ώρα τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 36.000 νεκρούς και 1 εκατομμύρια άστεγους), ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για να αφεθεί σε δεύτερο χρόνο και να πνιγεί μέσα στις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν είναι τυχαίο ότι και τα ξένα μέσα ασχολήθηκαν επισταμένως μαζί του, είτε για να χαρακτηρίσουν την παροχή άμεσης και έμπρακτης βοήθειας από την Αθήνα στην Άγκυρα ως το μόνο φως μέσα στο απέραντο σκοτάδι, που έφερε η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, είτε για να αναρωτηθούν αν «οι εχθροί θα γίνουν τώρα φίλοι».
Εχθροί ή φίλοι;
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία χάνονται μέσα στους αιώνες, σχολίαζε αυτές τις μέρες αρθρογράφος της ιστοσελίδας worldpolitcsreview. Οι δύο χώρες έφτασαν τρεις φορές στα πρόθυρα ενός πολέμου τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, έγραφε, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγκαστεί λόγω της συνεχούς επιθετικότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει στο τελευταίο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία».
Το σκηνικό αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην πολιτική σκηνή των δύο χωρών έχει αλλάξει άρδην, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι λαοί έχουν πάψει πολλές δεκαετίες τώρα να δυναμιτίζουν καταστάσεις. Το λέει άλλωστε και το περίφημο άσμα «Μες του Βοσπόρου τα στενά» του 1972: «Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός, κι εγώ λαός κι εσύ λαός, εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ».