Γερμανός στρατηγός πρόβλεψε το 2021 ότι η Καμπούλ θα έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν

Γερμανός στρατηγός πρόβλεψε το 2021 ότι η Καμπούλ θα έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν

Σε εξεταστική επιτροπή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ένας στρατηγός ανέφερε ότι είχε προβλέψει πως η Καμπούλ θα έπεφτε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ένας Γερμανός στρατηγός είχε αναφέρει σε εξεταστική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου πως οι πιθανότητες να διατηρηθεί σταθερή η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ήταν από ελάχιστες ως μηδενικές.

Ο τελευταίος διοικητής της γερμανικής δύναμης στο Αφγανιστάν προειδοποιούσε το Βερολίνο τέσσερις μήνες πριν από τη χαοτική επιχείρηση αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα πως οι υποστηριζόμενες από τη Δύση αρχές θα κατέρρεαν πολύ γρήγορα.

Η ενημέρωση του Χάικο Μάαεε

Ο υποστράτηγος Άνσγκαρ Μάγερ εξήγησε σε εξεταστική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου χθες Πέμπτη ότι ενημέρωσε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας πως οι πιθανότητες να διατηρηθεί σταθερή η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ήταν από ελάχιστες ως μηδενικές.

Σε αναφορά του για την κατάσταση που υπέβαλε στον κ. Μάας κατά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2021, ο υποστράτηγος Μάγερ υπογράμμιζε πως ήταν «πολύ κρίσιμη» και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν διέθεταν την απαιτούμενη ισχύ, επιβεβαίωσε ο ίδιος χθες. «Οι Ταλιμπάν ασκούσαν τεράστια πίεση στις δυνάμεις ασφαλείας» της ανατραπείσας κυβέρνησης, εξήγησε.

Οι εκτιμήσεις του βασίζονταν στην εμπειρία των προηγούμενων μηνών. Οι αφγανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν σοβαρά επιχειρησιακά και επιμελητειακά προβλήματα, εξήγησε ο ανώτατος αξιωματικός, σήμερα επικεφαλής της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων (KSK) της Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού.

«Νέα Σαϊγκόν»

Είχε επισημάνει ιδίως πως η αφγανική αεροπορία «επενέβαινε σε κάθε αποστολή» και ξόδευε μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών σε ελάχιστο χρόνο. Η Μπούντεσβερ απέσυρε τα τελευταία στρατεύματά της από την αφγανική επικράτεια τον Ιούνιο του 2021, νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Μετέφερε χιλιάδες ανθρώπους εκτός της χώρας, όμως πολλοί άλλοι που σχεδιαζόταν να απομακρυνθούν από αυτήν έμειναν πίσω.

Ο υποστράτηγος Μάγερ ανέφερε στην επιτροπή πως η τότε καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ του είχε πει προσωπικά ότι δεν ήθελε να δει να εκτυλίσσεται «νέα Σαϊγκόν», αναφερόμενη στη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα του πάλαι ποτέ Νότιου Βιετνάμ την άνοιξη του 1975, με την οποία τερματίστηκε ο Πόλεμος του Βιετνάμ.

Σε ό,τι αφορούσε τον γερμανικό στρατό, ο κίνδυνος αποφεύχθηκε, είπε ο αξιωματικός. «Μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό, σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος», είπε. Όμως, μερικές εβδομάδες αργότερα, παρακολουθούσε τη «νέα Σαϊγκόν» στην τηλεόραση. «Αναστατώθηκα», παραδέχθηκε.

Ο σκοπός της εξεταστικής επιτροπής

Τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ, πρακτικά χωρίς αντίσταση, η Γερμανία συμμετείχε ενεργά στην διεθνή στρατιωτική επιχείρηση για την απομάκρυνση στρατιωτικών, διπλωματών και πολιτών ξένων χωρών και του Αφγανιστάν.

Η εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου έχει σκοπό να χυθεί περισσότερο φως στην αποχώρηση του γερμανικού στρατού και στην επιχείρηση εκκένωσης τον Αύγουστο του 2021. Μελετά τα γεγονότα μετά την 29η Φεβρουαρίου 2020, όταν υπογράφτηκε η συμφωνία της Ντόχας.

Δυνάμει του κειμένου, οι Ταλιμπάν δεσμεύονταν να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την τότε κυβέρνηση και να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ