Εθνικό Θέατρο: Δείτε ποιοι καθηγητές υπέβαλαν την παραίτησή τους

Εθνικό Θέατρο: Δείτε ποιοι καθηγητές υπέβαλαν την παραίτησή τους

Το τελεσίγραφο έληξε και 41 καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκαν.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου. Σήμερα οι καλλιτέχνες βρέθηκαν για μια ακόμη μέρα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και εναντιωμένοι στην απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα όλοι οι απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού θα θεωρούνται πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου.

Διαβάστε επίσης: ΑΕK: Θα πάρει και αυτή τη φωτογραφία στον αθλητικό δικαστή; Ή μήπως είναι με το παλιό ΑΦΜ…

Οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα πως θα παραιτηθούν, όπως και έκαναν τελικά.

Οι καθηγητές που υπέβαλλαν την παραίτησή τους είναι οι εξής:

Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Εβίτα Ζημάλη / Αλεξία Καλτσίκη / Σίμος Κακάλας / Μαρία Κεχαγιόγλου / Γεωργία Μαυραγάνη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Λένα Φιλίπποβα / Νίκος Χατζόπουλος / Ταξιάρχης Χάνος / Ρηνιώ Κυριαζή / Κατερίνα Κοζαδίνου / Γιάννης Νταλιάνης / Μελίνα Παιονίδου / Χαρά Κεφαλά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Φωκάς Ευαγγελινός / Αγγελική Στελλάτου / Ιωάννα Τουμπακάρη / Βίκυ Παναγιωτάκη / Mαριέλα Νέστορα / Κωνσταντίνος Μωραΐτης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Χρυσή Τζαρδή / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Δηώ Καγγελάρη / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Διονύσης Καψάλης / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χρήστος Δήμας / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Σύλλας Τζουμέρκας / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γιάννης Μετζικώφ / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Θωμάς Μοσχόπουλος / Πρόδρομος Τσινικόρης

Η ανακοίνωση των καθηγητών 

Η μεγάλη κινητοποίηση ολόκληρου του καλλιτεχνικού κόσμου και οι προσπάθειες των φορέων να ανοίξουν διάλογο με τους αρμόδιους της Πολιτείας υπήρξαν άκαρπες.

«Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν», και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με τριετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ». Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν «κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό» τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης» επισημαίνουν οι καθηγητές και σημειώνουν ότι τα ζητήματα που θα ανακύψουν αφορούν στο δικαίωμά των καλλιτεχνών στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη, ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από ιδρύματα του εξωτερικού, ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου και θα αποδυναμωθεί η επαγγελματική τους θέση όσο θα βυθίζονται σε εργασιακή ανασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατάληψη της σχολής, ο Σύλλογος αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες: 1)Ζητά την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, και την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). 2) Απευθύνει αίτημα ακρόασης προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς. 3) Στέκεται αλληλέγγυος στην κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 4) Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου, επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 5)Καλεί σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών τους. 6) Με δεδομένη την ανακοίνωση συμπαράστασης εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ της Αθήνας ζητά να ξεκινήσει έναν διάλογο με όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών για τη δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. 7) Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών.

«Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ