Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες, Δευτέρα, τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη η ομάδα έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ μετέβη στην Τουρκία για να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε χθες, Δευτέρα, τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ απηύθηνε έκκληση για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε επίσης: Επίσημη η… βόμβα με Ίρβινγκ στους Μάβερικς
Η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Ερντογάν ήταν η Ελλάδα, καθώς ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα έφτασαν στην Τουρκία.
Την ομάδα συνόδευσε ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
«Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός»
Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε.
Σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κο Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.
«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.
«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα μείνει παραπάνω ημέρες.