Σεισμός Τουρκία: Διεθνής αλληλεγγύη για τον φονικό σεισμό

Σεισμός Τουρκία: Διεθνής αλληλεγγύη για τον φονικό σεισμό

Ποιες χώρες στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια

Διεθνή αλληλεγγύη έχει προκαλέσει ο καταστροφικός και φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία που είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 1.651 και οι τραυματίες ανέρχονται σε 11.119 σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Δεκάδες χώρες αλλά και οργανισμοί ακόμα και κρατών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις ετοιμάζονται μπροστά στον ανθρώπινο πόνο να παράσχουν βοήθεια στις δύο χώρες που μαστίζονται από την τεράστια καταστροφή.

ΗΠΑ και Ευρώπη

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ανάγκη για παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, όπως τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά μας για παροχή βοήθειας στην Τουρκία είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών σε όλη τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε όσους επλήγησαν από αυτούς τους σεισμούς τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία.

Ελλάδα

Η Ελλάδα έστειλε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, η οποία έχει φτάσει ήδη στην Τουρκία.

Ακόμα έστειλε ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) αποτελούμενη από 3 διασώστες και 2 γιατρούς, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών,

Επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή– στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο είχε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Γαλλία

Η Γαλλία θα στείλει τη Δευτέρα 139 διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, 139 διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας θα αναχωρήσουν αεροπορικώς σήμερα (Δευτέρα) το βράδυ για την Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης. Η Γαλλία είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Τουρκία σε αυτές τις τρομερές συνθήκες», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Οι διασώστες δεν έχουν πρόθεση επί του παρόντος να παρέμβουν στη Συρία, «είναι ένας μηχανισμός για την Τουρκία», διευκρίνισε το περιβάλλον του υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τριάντα εθελοντές της οργάνωσης Πυροσβέστες διεθνούς έκτακτης ανάγκης θα αναχωρήσουν επίσης για την Τουρκία αύριο, Τρίτη, για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού, ανακοίνωσε η οργάνωση που εδρεύει στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία.

«Oμάδα έρευνας και διάσωσης (USAR) αποτελούμενη από σχεδόν τριάντα διασώστες, όλων των ειδικοτήτων (οδηγοί σκύλων έρευνας και διάσωσης στα ερείπια, γιατρούς, και αυτούς που επεμβαίνουν σε επικίνδυνα περιβάλλοντα) συνοδευόμενη από δύο σκύλους, με περισσότερα από 600 κιλά φορτίου, θα περάσει από την Κωνσταντινούπολη για να φτάσει στα Άδανα, μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο», διευκρίνισε η οργάνωση.

Ορισμένα μέλη της οργάνωσης είχαν «αναπτυχθεί ήδη στην Τουρκία μετά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ» (Νικομήδεια) που προκάλεσε το θάνατο 17.000 ανθρώπων, αναφέρουν ακόμη οι Πυροσβέστες Διεθνούς Έκτακτης Ανάγκης, που πιο πρόσφατα επενέβησαν στο Νεπάλ (2015), στον Ισημερινό (2016) και στο νησί Σουλαουέζι, στην Ινδονησία (2018).

Ιταλία

Την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, μαζί με την γειτονική Συρία, γνωστοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«H Τουρκία δέχθηκε την βοήθεια της ομάδας έρευνας και διάσωσης των πυροσβεστών μας. Σύντομα θα αποσταλούν και άλλες βοήθειες της Πολιτικής Προστασίας. Η χώρα μας ξεχωρίζει πάντα, με την αλληλεγγύη της», έγραψε στο Twitter o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Βρετανία και Γερμανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στείλει ειδικούς έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα στην Τουρκία ως βοήθεια μετά το πέρασμα του καταστροφικού σεισμού. Η Βρετανία θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους σωστικής ομάδας και ειδικό εξοπλισμό που θα φθάσουν στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια αν χρειαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους νωρίς σήμερα, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες, στους οποίους ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση, και με αυτούς που τόσο απρόσμενα έχασαν μέλη της οικογένειάς τους», ανέφερε σε μήνυμά του ο Σολτς. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και στήριξη στην αντιμετώπιση της καταστροφής».

Αποστολή της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Αρωγής (THW) στην Τουρκία και στη Συρία, προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες από το φονικό σεισμό, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Σύμφωνα με την υπουργό, η THW μπορεί να εγκαταστήσει άμεσα καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης και μονάδες επεξεργασίας νερού.

«Προετοιμάζεται ήδη παράδοση βοήθειας με γεννήτριες ενέργειας έκτακτης ανάγκης, αντίσκηνα και κουβέρτες και, κατόπιν αιτήματός μου, γίνεται ήδη συντονισμός με την τουρκική πολιτική προστασία», δήλωσε η κυρία Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι «θα κινητοποιηθεί κάθε πιθανή δυνατότητα βοήθειας».

Επιπλέον, επισήμανε ότι γίνεται ήδη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ έχει ήδη μιλήσει με τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο, Αχμέτ Μπασάρ Σεν.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία» , δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.

Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβερί εξήγησε ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την ΕΕ, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη συριακή πλευρά.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι προς το παρόν συνολικά 16 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια, με ομάδες διάσωσης να έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τη Συρία, το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε.

«Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.

ΟΗΕ

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται επί του πεδίου, στην Τουρκία και τη Συρία, για να αξιολογήσει τις ανάγκες και να παράσχει βοήθεια στις δύο χώρες, μετά τους πολύ ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή. Πολλές από αυτές είχαν ήδη απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

ΝΑΤΟ

Την πλήρη αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη στη σύμμαχο Τουρκία μετά τον τρομακτικό σεισμό. Είμαι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν υποστήριξη, ώστε να βοηθήσουν», έγραψε στο Twitter.

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε την αποστολή ομάδων διάσωσης ενώ το υπουργείο Άμυνας έστειλε 300 στρατιώτες για να βοηθήσουν.

Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ινδία

Η Ινδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την άμεση αποστολή συνεργείων διάσωσης και ιατρικών ομάδων καθώς και υλικού βοήθειας στην Τουρκία.

«Αποφασίστηκε πως συνεργεία έρευνας και διάσωσης της εθνικής δύναμης επέμβασης σε περιπτώσεις καταστροφής (NDRF) και ιατρικές ομάδες καθώς και εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης θα σταλούν αμέσως σε συντονισμό» με την Τουρκία, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο συνεργεία της NDRF που αποτελούνται από 100 άτομα, σκυλιά διάσωσης και υλικό είναι έτοιμα να σταλούν στην πληγείσα ζώνη, πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, μαζί με ομάδες γιατρών, παραϊατρικού προσωπικού και φαρμάκων πρώτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, λέγοντας ότι είναι «ανήσυχος» και «βαθιά λυπημένος» για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία –με την οποία οι σχέσεις της Ινδίας είναι ψυχρές– και στη Συρία.

«Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Μοιραζόμαστε τον πόνο του συριακού λαού και παραμένουμε δεσμευμένοι να παράσχουμε αρωγή και υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο Μόντι στο Twitter.

Ιράν

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών και στις δύο χώρες και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας για βοήθεια.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στην «καλή σχέση» του Ιράν με τις δύο χώρες και σημείωσε πως η αποστολή βοήθειας είναι «ηθική, ανθρώπινη και ισλαμική υποχρέωση», η αποστολή βοήθειας.

Κίνα

Εξάλλου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους ηγέτες της Τουρκίας και της Συρίας, μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Ο Σι δήλωσε τους ομολόγους του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε ξεχωριστά μηνύματα που τους απέστειλε «συγκλονισμένος» για την είδηση του σεισμού προτού υποβάλει «τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και την ειλικρινή συμπάθειά του στις οικογένειές τους καθώς και στους τραυματίες», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Το Ισραήλ «έλαβε ένα αίτημα, προερχόμενο από διπλωματική πηγή, για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το ενέκρινα», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ. Η βοήθεια αυτή θα σταλεί σύντομα, πρόσθεσε.

Το γραφείο του απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτήν τη «διπλωματική πηγή».

Η Συρία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και οι δύο χώρες έχουν συγκρουστεί πολλές φορές. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περίπου 783 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.280 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες και την δεύτερη, εξίσου ισχυρή δόνηση των 7,5 βαθμών, το μεσημέρι.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα διασωστών αναχώρησε τη Δευτέρα για την Τουρκία και αύριο θα σταλεί άλλη μια ομάδα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Γιατροί του Κόσμου

Την υποστήριξη των «Γιατρών του Κόσμου» για να βοηθήσουν τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία ζητά η οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Οι ομάδες του διεθνούς δικτύου των «Γιατρών του Κόσμου» που είναι παρούσες και στις δύο περιοχές κινούνται προς τα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο, την στιγμή που ο μέχρι τώρα απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Οι ομάδες κινητοποιούνται για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.

Όπως σημειώνεται, «ο σημερινός σεισμός αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο συριακό έδαφος και στα σύνορα με την Τουρκία» και υπενθυμίζεται ότι «η κλίμακα, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη τη Συρία είναι ήδη συντριπτική, με έναν πληθυσμό που έχει πληγεί από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία και που αρχίζει να εξαφανίζεται από τη διεθνή ατζέντα.

Η καταστροφική οικονομική κατάσταση, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις και οι έντονες συνθήκες ξηρασίας που προκάλεσαν επισιτιστική ανασφάλεια, υδάτινες κρίσεις και κρούσματα χολέρας, απλώς αύξησαν αυτήν την ανθρωπιστική δοκιμασία και αυτός ο σεισμός θα την επιδεινώσει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ