Πώς επιβιώνει η Ρωσία παρά τις σκληρές δυτικές κυρώσεις; Αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει σε ρεπορτάζ της η Άνα Σουάνσον, οικονομική ρεπόρτερ των Times της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, πέραν της δυσκολίας πολλών κρατών να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια, κρίσιμο ρόλο στην οικονομική σωτηρία του Κρεμλίνου έχουν διαδραματίσει φίλιες χώρες – με προεξάρχουσες την Κίνα, αλλά και τη νατοϊκή Τουρκία.
Εισαγωγές δι’ αντιπροσώπου
Όπως επισημαίνει στο άρθρο της η δημοσιογράφος των Times, από την επιβολή των κυρώσεων και έπειτα, οι εισαγωγές προϊόντων όπως smartphones, πλυντήρια και ημιαγωγοί από χώρες της Δύσης έχουν εκτιναχθεί σε χώρες όπως η Αρμενία, η Τουρκία, η Κίνα, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται σε κάποια συνταρακτική αύξηση των αναγκών τους, αλλά στο γεγονός ότι τα κράτη αυτά στη συνέχεια εξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη Ρωσία.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι δυτικές τιμωρίες για την εισβολή στην Ουκρανία που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες και όρια στις πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς λόγους, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών σε ένα πλήθος προϊόντων στη ρωσική αγορά, το εμπόριο της χώρας φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό έχει ανακάμψει στα προ της εισβολής επίπεδα. Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι Times, οι ρωσικές εισαγωγές ενδέχεται να έχουν ήδη φτάσει σε προπολεμικά επίπεδα – και αν όχι, αυτό θα συμβεί σύντομα.
Ταυτόχρονα, παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις στην αρχή του πολέμου για απόσυρση δυτικών εταιρειών από τη χώρα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόλις το 9% των επιχειρήσεων με έδρα την ΕΕ και τα κράτη των G7 έχουν αποσυρθεί από μια εκ των ρωσικών θυγατρικών τους. Και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους στην περιοχή, με τους στόλους τους να φέρονται να βοηθούν τη Ρωσία να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της κατά τρόπο που να παρακάμπτει τους περιορισμούς που της έχει επιβάλει η Δύση.
Το πλαφόν
Ένα από τα μέτρα που αναμενόταν να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική οικονομία ήταν η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση της χώρας σε ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα τεχνολογίας με κομβική σημασία. Όμως ακόμη και αυτές οι κυρώσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να κάμψουν την οικονομία της χώρας που αποδείχθηκε αναπάντεχα ανθεκτική, όπως υπογραμμίζουν οι Times.