Πολλοί αναλυτές έχουν σχολιάσει πως τα τανκς θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
ΗΠΑ και Γερμανία μετά από πολύ συζήτηση άλλαξαν γνώμη και έστειλαν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Βλέποντας τις δυνάμεις αυτές να στέλνουν τανκς άρχισαν και άλλες χώρες να εξαγγέλλουν πόσα άρματα μάχης θα στείλουν για να ενισχύσουν το Κίεβο. Από την μεριά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Δύση συνεχίζοντας τις εκκλήσεις αυτήν την φορά για μαχητικά αεροσκάφη.
Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν διττή, από την μία, η αινιγματική δήλωση από την μεριά του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Μπάιντεν αποτελεί το «κλειδί» για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ από την άλλη ενίσχυσε και το αφήγημα πως οι ΗΠΑ θέλουν να πλήξουν την Ρωσία. Πέρα όμως από αυτά τα γεγονότα η απόφαση της Δύσης να στείλει τα άρματα μάχης έχει κάνει πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν η Δύση όντως επιδιώκει την άμεση σύγκρουση με την Ρωσία;
- Διαβάστε επίσης: Ερευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον Παντσέρι ξεκινά η εισαγγελέα του Μιλάνου
Πώς βοηθά το αφήγημα τον Πούτιν
Σύμφωνα με το CNN, tο αφήγημα ότι η Δύση επιδιώκει σύγκρουση με την Ρωσία, βοηθά πολύ τον Πούτιν και τους συμμάχους του να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας εδάφη ενός κυρίαρχου κράτους.
Ακόμη, το ενδεχόμενο «Ψυχρού Πολέμου» είχε κάνει, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και τον Μπάιντεν να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν αποφασίσουν πόση στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα κανένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι κοντά στην απόφαση διεξαγωγής πολέμου με την Ρωσία. Την ίδια ώρα, νομικά η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει κάνει ήδη χρήση του βέτο της για να εμποδίσει την καταδίκη των πράξεων της στην Ουκρανία.