Οι αναλυτές επιμένουν στο Reuters ότι αυτή τη φορά την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία θα κρίνει η οικονομία και μόνο αυτή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να μπορεί να βγάλει πάλι λαγό από το καπέλο του καθοδόν προς τις κρίσιμες εκλογές του Μαίου. Ούτε οι ΗΠΑ του κάνουν τα χατίρια, ούτε η Ρωσία του ρίχνει σωσίβιο. Γι’ αυτό κι εκείνος επιστρέφει σε αυτό που ξέρει καλά, στο παιχνίδι της δημιουργίας έντασης με κάθε τρόπο.
Όπως γράφει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά σέρνει στην έντονη προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό της Τουρκίας το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Κορανιού κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, που ακολούθησε το κρέμασμα ανάποδα ενός ομοιώματος του στη σουηδική πρωτεύουσα πριν από δέκα μέρες.
Τα περιστατικά παρότι δεν είναι παράνομα στη σκανδιναβική χώρα, αποτελούν τώρα… βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, που τα χρησιμοποιεί για να φρενάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά από το σχετικό αίτημα τους τον περασμένο Μάιο.
Επιχείρηση αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης
Είναι η γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο, με στόχο του Τούρκου προέδρου να αρχίσουν οι συμπατριώτες του να ασχολούνται με την επέκταση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, και όχι το αυξανόμενο κόστος ζωής, που σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις αποτελεί τη βασική τους έννοια.
Είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Ερντογάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών φαίνεται να χάνει από όλους τους πιθανούς αντιπάλους τους, αν και λειτουργεί υπέρ του το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί στην επιλογή του κύριου εκπροσώπου της, εξέλιξη στην οποία πιστώνεται και η πρόσφατη απώλεια του momentum του Εκρέμ Ιμάμογλου.