Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετατόπιση της εξουσίας στο εσωτερικό της ΕΕ προς τα… ανατολικά;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετατόπιση της εξουσίας στο εσωτερικό της ΕΕ προς τα… ανατολικά;

Οι παραδοσιακά «ισχυροί» της ΕΕ είδαν την ισχύ τους να μειώνεται στη διάρκεια του πολέμου

Για μετατόπιση ισχύος στο εσωτερικό της Ευρώπης με κατεύθυνση προς τα… κεντροανατολικά μιλά ο Στίβεν Ερλάνγκερ, επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής των New York Times στην Ευρώπη σε πρόσφατη ανάλυσή του. Αιτία για αυτό, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, είναι φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, στη διάρκεια του οποίου η ΕΕ κατέληξε παρά τους αρχικούς της δισταγμούς να υιοθετεί την άποψη των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, αποδεικνύοντας την αύξηση της επιρροής τους.

Ο Ερλάνγκερ κάνει λόγο για σχετικό κενός εξουσίας στην Ευρώπη τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αναφερόμενος στην αρχικά διαφοροποιημένη στάση Γαλλίας και Γερμανίας σε σχέση με την κατάλληλη στρατηγική του μπλοκ. Τότε, η μεν νεοεκλεγείσα γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, όχι μόνο εξαιτίας της λεγόμενης «Ostpolitik» που εφάρμοζε ήδη από τη δεκαετία του ’70, αλλά και λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, ο δε γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, επέμενε στην άσκηση μιας πολιτικής που δεν θα στρίμωχνε στη γωνία τη Ρωσία και σίγουρα δεν θα κατέληγε στην ταπείνωσή της, καθώς εκτιμούσε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Σκληρές δηλώσεις, μεγάλα εξοπλιστικά πακέτα

Για τις χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, η κατάσταση δεν χωρούσε τόσο «γκρι». Έχοντας διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες, αλλά και συνορεύοντας με τη Ρωσία, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία άρχισαν από πολύ νωρίς να προχωρούν σε σκληρές δηλώσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι δυσοίωνες προβλέψεις των υπουργών άμυνάς τους, που υποστήριζαν ότι σε περίπτωση που δεν ανακοπεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο δεν θα σταματούσε εκεί τις στρατιωτικές του επιδιώξεις.

Η Πολωνία συγκεκριμένα διευρύνει πλέον με ραγδαίους ρυθμούς τον στρατό της (η κυβέρνησή της δήλωσε πέρσι ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τις ένοπλες δυνάμεις της ώρας) και προχωρά σε μεγάλες παραγγελίες εξοπλισμού, αποκτώντας μεγαλύτερη ισχύ τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στους Times, η Γιάνα Πουγκλιέριν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις με έδρα το Βερολίνο, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται κυρίως για ζήτημα «ηθικής ηγεσίας», με τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης να αναλαμβάνουν τον ρόλο των «μαχητών της ευρωπαϊκής ελευθερίας και της υπεράσπισης των αρχών της κόντρα στη δικτατορία». Εξάλλου, η ρωσική εισβολή επιβεβαίωσε τις πάγιες προειδοποιήσεις τους περί νεοϊμπεριαλισμού του προέδρου της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τις εκκλήσεις τους για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η Ευρώπη έδρασε με αφέλεια αναπτύσσοντας διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ