Τούρκοι αναλυτές: «Θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale»

Τούρκοι αναλυτές: «Θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale»

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετά το μπλόκο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, είπε πως «όσοι θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση της παρουσίας μας εντός του ΝΑΤΟ, ας την ανοίξουν»

Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην Τουρκία, η εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδας – θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν,  όπου η Άγκυρα, δεν πέτυχε όσα προσδοκούσε σχετικά με τα F16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη χθεσινή παραλαβή του πέμπτου F-16 Viper από την Ελλάδα στην οποία ήταν παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά οι αναλυτές στα κανάλια μιλούν για ξεκάθαρο προβάδισμα της Ελλάδας στον αέρα λόγω των Rafale.

«Θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale»

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε, ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ.

Ο Αγάρ ανάφερε, σύμφωνα με τον Σκάι: «Στόχος της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι μόνο η παραγωγή του εθνικού μαχητικού αλλά να μπορεί να είναι ισάξιο ή και καλύτερο από τα αντίστοιχα μαχητικά που θα αντιμετωπίζει. Όπως τα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα, όπως τα παλαιότερα μαχητικά F-16 τα οποία αντιμετωπίζει σε Block 70 και τα F-35 τα οποία θα παραλάβει.

«Μας ξεπερνούν οι Ελληνες και βγάζουν γλώσσα»

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ, έκαναν λόγο για στροφή του Ερντογάν στην Μεγάλη Βρετανία για την αγορά μαχητικών, μετά και το αμερικανικό προσωρινό, μπλόκο στα F16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι οι «Ελληνες μας ξεπερνούν» και ότι «χρειαζόμαστε επειγόντως νέα μαχητικά για να μη βγάζουν οι Έλληνες γλώσσα», έκαναν λόγο για συμφωνία, της Τουρκίας με τη Μεγάλη Βρετανία για τα εξοπλιστικά, στην οποία περιλαμβάνεται η αγορά 24 έως 48 Eurofighter κάποια εκ των οποίων μεταχειρισμένα, 3 φρεγάτες και μεταγωγικά C130.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, σήμερα πάντως, ασχολούνται και με τη ναυπήγηση τριών φρεγατών τα επόμενα τρία χρόνια που ανακοινώθηκε χθες, τονίζοντας ότι «όλα γίνονται για να πλέουν τα πλοία στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Μπαχτσελί: Δεν θα πεθάνουμε χωρίς το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, κι ενώ η Αγκυρα, ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με Σουηδία – Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με τη Δύση,   ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε θέμα παρουσίας της  Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Από εδώ και πέρα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι σαν ένα κείμενο που έχει γραφτεί πάνω στο νερό.

»  Kι όσοι θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση της παρουσίας μας εντός του ΝΑΤΟ, ας την ανοίξουν. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ και δεν θα πεθάνουμε και δίχως το ΝΑΤΟ», είπε ο Μπαχτσελί.

Η προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν και τα φτωχικά νεανικά του χρόνια

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια νέων ψηφοφόρων. Μιλώντας σε φοιτητές, ο τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε, σύμφωνα με τον Σκάι, στα φτωχικά νεανικά του χρόνια:

«Ξέρεις εμείς πήγαμε στο σχολεία μέσα στη φτώχεια. Δεν είχαμε βιβλία, μολύβια η τετράδια, δυσκολευόμασταν. Το ξέρεις αυτό; Από τους μεγαλύτερούς μας ζητούσαμε κάποιες τυπωμένες σημειώσεις η αντίγραφα βιβλίων. Δεν μας τις έδιναν. Ήδη τα βιβλία δεν μπορούσαμε να τα αγοράσουμε, δεν υπήρχαν. Για τα τετράδια μάς έδιναν ημερομηνία μετά από μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Εμείς τι κάναμε; Όταν ήρθαμε στην εξουσία είπαμε η νεολαία μας να μην βασανίζεται έτσι. Να μην έχει τέτοια βάσανα ο κάθε Αχμέτ», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ