«Πόλεμος» για τις υποκλοπές στη Βουλή – Ζητείται «ηθικό πλεονέκτημα»

«Πόλεμος» για τις υποκλοπές στη Βουλή – Ζητείται «ηθικό πλεονέκτημα»

Όλοι μιλούν για θεσμούς και δημοκρατία, αποδίδοντας «συνταγματική εκτροπή» ο ένας στον άλλον. Καλό είναι να μελετήσουν την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που ούτε λίγο - ούτε πολύ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο το σύνταγμα της χώρας, όσο και οι νόμοι παραβιάζονται πρωτίστως από τους πολιτικούς.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό άναψε η επιστολή τού επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της έρευνάς του, αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και την κυβέρνηση να του απαντά… «μολών λαβέ» – για την ακρίβεια, να τολμήσει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της – όλα δείχνουν πως θα πάμε στις εκλογές μέσα σε κλίμα έντασης, στο οποίο θα κυριαρχούν τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία.

Παράλληλα, οι πληροφορίες από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα καταθέσει αύριο, Τετάρτη, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανταποκρινόμενος στην κυβερνητική πρόκληση, στο κλείσιμο της παρέμβασης που θα κάνει στη Βουλή για τις εξελίξεις αυτές, στη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Και μέσα σε όλα, νέα δημοσκόπηση θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο «κεντρώο» από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα – μονοψήφιο εδώ και καιρό, πάντως – έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, καθώς όλοι μιλούν για θεσμούς και δημοκρατία, αποδίδοντας «συνταγματική εκτροπή» ο ένας στον άλλον, καλό είναι να μελετήσουν την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, που ούτε λίγο – ούτε πολύ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι πολίτες θεωρούν ότι τόσο το σύνταγμα της χώρας, όσο και οι νόμοι παραβιάζονται πρωτίστως από τους πολιτικούς.

Η κίνηση Ράμμου και η επίθεση Οικονόμου

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αρχικά, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να καλέσει τον ίδιο σε αυτήν, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Ωστόσο, ο Κώστας Τασούλας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα, αναφέροντας ότι «η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος», ενώ προσέθεσε πως «δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Υπέρ του αιτήματος Ράμμου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απέστειλε επιστολή τόσο προς τον κ. Τασούλα, όσο και προς του πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα προσώπων τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Αυτή η πρωτοβουλία του Χρήστου Ράμμου πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ένα εγκληματικό δίκτυο, που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον πρωθυπουργό».

«Φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας»

Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση απάντησε στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατηγορώντας τον για «θεσμικό και πολιτικό ατόπημα» και αποδίδοντάς του μια «περίεργη προνομιακή σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε, μάλιστα, για «επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», σημειώνοντας «υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις» γι’ αυτή την «επιλογή» του κ. Ράμμου.

Η πρόταση μομφής και το «τολμήστε» της κυβέρνησης

Με τον Γιάννη Οικονόμου να στρέφει τα πυρά του και κατά του Αλέξη Τσίπρα, προ(σ)καλώντας τον να «τολμήσει να καταθέσει πρόταση μομφής», η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, μετατρέποντας μία πιθανή συζήτηση στη Βουλή σε μία εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση, όπου θα κυριαρχούν τα «σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «εκεί θα τα συζητήσουμε όλα: Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου, που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον ‘Μάξιμο Σαράφη’, που συνελήφθη σήμερα για απάτη.

»Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία».

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, παρότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, πιθανολογείται πως την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, που θα λάβει τον λόγο στη Βουλή, είναι πιθανόν να καταθέσει πρόταση μομφής στο κλείσιμο της παρέμβασής του.

Το σενάριο που επικρατεί είναι ότι, μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, η διαδικασία, που είναι τριήμερη, θα ξεκινήσει πιθανότατα την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Θα πει κανείς, βέβαια, πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, μία πρόταση μομφής θα είναι για τους «τύπους».

Παρ’ όλα αυτά, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, το να καταθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κυρίως μετά τις εξελίξεις που πυροδότησε η επιστολή Ράμμου, δημιουργεί κάτι περισσότερο από εντυπώσεις…

Οι δημοσκοπήσεις, το ηθικό πλεονέκτημα και το δια ταύτα

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις καθώς διανούουμε εκλογική χρονιά, με τους δημοσκόπους να ερευνούν κατά πόσο τα θέματα της επικαιρότητας βαρύνουν τις αποφάσεις των εκλογέων.

Η πιο πρόσφατη, αυτή της Pulse, δίνει προβάδισμα 7,5% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «εκλέγει» πεντακομματική Βουλή, αφού μένει οριακά εκτός το ΜέΡΑ25.

Το παράδοξο της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, πάντως, η οποία έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, είναι ότι στην πρόθεση ψήφου μετράται… κανονικότατα και η εδώ και καιρό διαλυμένη και με δικαστική απόφαση χαρακτηρισμένη ως εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής!

Θα ήταν ενδιαφέρον αν μαθαίναμε με ποια λογική αναφέρεται το εν λόγω μόρφωμα σε μία δημοσκόπηση του 2023 και ενώ η δίκη των μελών της σε δεύτερο βαθμό είναι σε εξέλιξη…

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα της έρευνας, αξιοσημείωτο είναι πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει καλύτερα τον χώρο του κέντρου, ενώ δηλώνει πως θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία για να κυβερνήσει ξανά.

Μέχρι στιγμής, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται η ΝΔ, με μονοψήφια ποσοστά, πάντως, που κυμαίνονται από 6-7,5%.

Θα πει κανείς πως είναι λογικό, λίγο πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, να εισπράττει φθορά το κόμμα που κυβερνά και να έχει περάσει – ανεπιστρεπτί, όπως φαίνεται – από την διψήφια στη μονοψήφια διαφορά.

Και παρά την ένταση στο πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «μαύρο χρήμα» στα ταμεία της και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «εγκληματικό δίκτυο εντός Μαξίμου», και ενώ τα κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιο θα πάει στις κάλπες έχοντας το «ηθικό πλεονέκτημα», η έρευνα του ΠΑΜΑΚ θα έπρεπε να προβληματίζει κάθε πτέρυγα της Βουλής.

Δεν είναι και λίγο να απαντούν οι πολίτες πως το σύνταγμα της χώρας έγινε… «κουρελόχαρτο» στη διάρκεια της πανδημίας, ούτε ότι το παραβιάζουν – αυτό και τους νόμους – κυρίως οι πολιτικοί.

Ούτε είναι και πολύ αισιόδοξο για τη δημοκρατία μας το γεγονός ότι πιστέουν πως η δικαστική εξουσία μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, αλλά και ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ γίνονται «τακτικά από όλες τις κυβερνήσεις για κομματική αξιοποίηση».

Αν πάμε σε τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, που ίσως καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ