Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως Γαλλία και Γερμανία οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, είπε σήμερα Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά του ο Μακρόν είπε πως το Παρίσι και το Βερολίνο οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη της Corriere della Sera για την Εύα Καϊλή: Τι της πρότειναν για να αποφυλακιστεί και τι σκοπεύει να κάνει
Περί Ουκρανίας και συμφιλίωσης
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία -για όσο χρόνο και όσο εκτεταμένα είναι απαραίτητο. Μαζί, ως Ευρωπαίοι – υπερασπιζόμενοι το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα ειρήνης», δήλωσε ο Σολτς στο Παρίσι, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη για τον εορτασμό της φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία με την ευκαιρία της 60ης επετείου της συνθήκης συμφιλίωσης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Το μέλλον» της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική «ατμομηχανή», τόνισε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος.
«Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία των δύο χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε τον «γαλλογερμανικό κινητήρα», «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».
Για την «επανίδρυση» της Ευρώπης
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην δική του ομιλία είπε πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.
«Η Γερμανία και η Γαλλία, επειδή άνοιξαν το δρόμο της συμφιλίωσης, οφείλουν να γίνουν πρωτοπόροι για την επανίδρυση της Ευρώπης μας», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ενώπιον του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε ιδιαίτερα την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να ευνοηθεί μια «Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε ό,τι αφορά το διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διπλωματία».
Πηγή: ΑΠΕ