Τουρκία: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι με την Άγκυρα να αποφασίζει αν θα άρει το βέτο για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η Τουρκία αναμένεται πολύ σύντομα να αποφασίσει τελεσίδικα αν θα άρει το βέτο για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πέρα από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των δύο χωρών και των δηλώσεων Στόλτενμπεργκ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. Για να γίνει αυτό, ο Μπάιντεν πρότεινε στο Κογκρέσο την πώληση των F-16 στην Τουρκία, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι ο Ερντογάν θα ψηφίσει θετικά στην είσοδο της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές

Στο άρθρο του στο Bloomberg, ο Jason Stavridis, αναρωτιέται αν θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να περιθωριοποιήσει ή να λάβει το οποιοδήποτε άλλο μέτρο κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που ο Ερντογάν για κάποιο λόγο δεν τηρήσει τον λόγο του και δεν άρει το βέτο κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο αρθρογράφος ήταν ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο οποίος επέλεξε ως πρώτη του χώρα, την Άγκυρα και περιγράφει την εμπειρία του σε αυτήν την θέση.

Πώς βοήθησαν την Τουρκία η Σουηδία και η Φινλανδία

Σε συμφωνία κατέληξαν το καλοκαίρι η Τουρκία με την Σουηδία και την Φινλανδία, δίνοντας την εντύπωση στους συμμάχους ότι θα προχωρούσαν με την άρση του βέτο και την είσοδο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Αλλά, δεν έχουν προχωρήσει σε ένταξη μέχρι και σήμερα γιατί οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεν συνεργάζονται στον αγώνα κατά του ΡΚΚ.

Σε ποια σημεία ήρθαν σε συμφωνία

• Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των προεκτάσεων του

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από