Η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως θα επηρεαστεί και από τις εκλογές στη γειτονική χώρα οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν πολύ κοντά με τις δικές μας, πιθανότατα το Μάιο
Συνεχίζεται το κρεσέντο απειλών και fake news από την Άγκυρα ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει γκρίνια για την πώληση F-35 στην Αθήνα αλλά και για το πιθανό μπλόκο από τις ΗΠΑ για την αγορά F-16.
Στην Αθήνα στέλνονται αυστηρά μηνύματα με αποδεκτή τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ στην Άγκυρα επιχειρούν μέσα από fake news και εμπρηστικές δηλώσεις να δυναμιτίσουν το κλίμα της έντασης.
Η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως θα επηρεαστεί και από τις εκλογές στη γειτονική χώρα οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν πολύ κοντά με τις δικές μας, πιθανότατα το Μάιο.
Αυτό ωστόσο ενέχει κάποιες παγίδες καθώς θεωρείται βέβαιο πως ο Ερντογάν όσο βλέπει την πλάτη των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις, τόσο θα επιχειρεί με πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας να τονώσει το προφίλ του για να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία.
Fake news από την Άγκυρα
Την ίδια στιγμή, προκλητικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο Ομέρ Τσελίκ, καθώς κατηγόρησε την Ελλάδα πως «συνεχίζει και φέτος την πρακτική της να αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν».
Τόνισε ακόμη ότι «η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο για τους ανθρώπους που θέλουν να σωθούν. Συνεχίζεται η ίδια προσέγγιση από την Ελλάδα στο προσφυγικό και τη νέα χρονιά. Συνεχίζουν τις πρακτικές τους που αφήνουν τους ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο για ανθρώπους που δραπετεύουν από το θάνατο. Είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς νόμους».
Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε οργισμένες δηλώσεις κατά των ΗΠΑ, με φόντο τα μαχητικά των F-35.
«Aν δεν δώσουν προσοχή οι ΗΠΑ, δεν θα έχει σημασία, ποιος πουλάει τι όπλα πουλάει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι «διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα.
Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται».
Να δώσουν προσοχή οι ΗΠΑ στην ισορροπία
Ο κ. Τσαβούσογλου, τόνισε χαρακτηριστικά εκφράζοντα την ενόχλησή του, ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία ποιος πουλάει τι όπλα πουλάει. Σημασία έχει ποια είναι η δύναμή μας, ποια βήματα κάνουμε. Αυτό κοιτάμε».
Αυστηρά μηνύματα της Αθήνας
Η Αθήνα πάντως συνεχίζει να αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους.
Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλαν το δικά τους μηνύματα με αποδέκτη τον Ερντογάν.
«Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Συμπλήρωσε δε σε αυστηρό τόνο, ότι «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε πρωτοφανή τη διάρκεια των προκλήσεων της Τουρκίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας «και σε άλλες χρονικές περιόδους υπήρχε ένταση, αλλά ουδέποτε συνέβη επί τριάμισι συνεχόμενα χρόνια ένα μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί άλλη χώρα σύμμαχο επί τακτά χρονικά διαστήματα ότι θα έλθει νύχτα».
Το στρατηγικό αδιέξοδο της Άγκυρας
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η λεκτική επίθεση κατά της Ελλάδας, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα, από τούρκους αξιωματούχους, με προεξάρχοντα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.
«Είναι πρωτοφανές ότι στις σχέσεις των δύο χωρών για πρώτη φορά, τρεις ολόκληρους μήνες, έχουμε τέτοιες λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας» δήλωσε στην ΕΡΤ διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Εχουμε ακούσει πράγματα τα οποία δεν περιμένει να ακούσει μία χώρα από έναν πολιτισμένο γείτονα. Αυτό είναι άκρως προβληματικό και δεν μπορούμε να το αφήσουμε και να το θεωρήσουμε μόνο ως μέρος της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιταμή στάση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, οφείλεται στο ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί πάρα πολύ διότι έχει βρεθεί σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. «Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική στη Μεσόγειο έχει μείνει με μισή Λιβύη».