Οι 59.938 άνθρωποι που πέθαναν στα νοσοκομεία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου είχαν μέση ηλικία 80 ετών.
Σχεδόν 60.000 θανάτους από κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα ανακοίνωσε η Κίνα, η οποία αποφάσισε να σταματήσει να κρύβει τα πραγματικά στοιχεία και να αποκαλύψει την φρίκη που επικρατεί στην χώρα, σύμφωνα με το skynews.
Η Κίνα σταμάτησε την πολιτική zero COVID στις 7 Δεκεμβρίου, εξαπολύοντας τον ιό στους 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Οδήγησε σε αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ του πληθυσμού, ο οποίος έχει μικρή ανοσία αφού η κινεζική κυβέρνηση εστίασε στη θωράκιση του πληθυσμού του και όχι στον εμβολιασμό.
Οι 59.938 άνθρωποι που πέθαναν στα νοσοκομεία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου είχαν μέση ηλικία 80 ετών.
Από αυτά, τα 5.503 προκλήθηκαν από ανεπάρκεια της αναπνευστικής λειτουργίας λόγω μόλυνσης από τον COVID, ενώ τα 54.435 προήλθαν από συνδυασμό ασθενειών και λοιμώξεων COVID, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ανησυχία για τους ηλικιωμένους
Ανήσυχοι εμφανίζονταν σήμερα οι Κινέζοι για την εξάπλωση του κοροναϊού σε ηλικιωμένους συγγενείς τους καθώς σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις γιορτές, που, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση της Covid-19.
Οι γιορτές για το Νέο Σεληνιακό Έτος έρχονται αφού η Κίνα εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα το αυστηρό καθεστώς κατά του ιού με μαζικά lockdowns, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένη δυσαρέσκεια και κορυφώθηκαν σε πρωτόγνωρες διαδηλώσεις.
Η απότομη αλλαγή πολιτικής έδωσε τη δυνατότητα στην Covid-19 να κυκλοφορήσει ελεύθερα μεταξύ του 1,4 δισεκ. κατοίκων που δεν έχουν φυσική ανοσία και στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί ηλικιωμένοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι αναρτήσεις – συστάσεις
Η έξαρση που εξαπλώνεται από τις μεγαλουπόλεις της Κίνας σε αγροτικές περιοχές με πιο περιορισμένες ιατρικές υποδομές ασκεί μεγάλες πιέσεις σε ορισμένα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια.
Καθώς τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα είναι περιορισμένα, ο ΠΟΥ δήλωσε χθες ότι θα είναι δύσκολο να τεθεί υπό διαχείριση ο ιός σε μια περίοδο εορτών, που θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο σε καιρό ειρήνης.
Οι προειδοποιήσεις προς τους πολίτες από Κινέζους ειδικούς σε θέματα υγείας να αποφύγουν τους ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν σήμερα οι αναρτήσεις με τις περισσότερες θεάσεις στο Weibo, την αντίστοιχη κινεζική πλατφόρμα του Twitter.
«Είναι μια πολύ εύστοχη πρόταση, επιστρέψτε στην ιδιαίτερή σας πατρίδα ή…θέστε ως προτεραιότητα την υγεία των ηλικιωμένων», έγραψε χρήστης του Weibo. Άλλος χρήστης ανέφερε ότι στην οικογένειά του δεν τολμούν να επισκεφθούν τη γιαγιά τους και θα αφήσουν δώρα για εκείνη στην πόρτα του σπιτιού. «Είναι σχεδόν Πρωτοχρονιά και φοβάμαι ότι θα νοιώσει μοναξιά», έγραψε ο χρήστης.
Πάνω από δύο δισεκατομμύρια μετακινήσεις αναμένονται σε όλη την Κίνα κατά την περίοδο των εορτών για το Νέο Σεληνιακό Έτος, που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και διαρκεί 40 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και φθάνει στο 70% των μετακινήσεων που έγιναν το 2019 πριν εμφανιστεί η πανδημία στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.
«Θα μείνω σπίτι και θα αποφύγω να πάω σε μέρη με συνωστισμό», δήλωσε η 27χρονη Τσεν, κινηματογραφίστρια που ζει στο Πεκίνο και που σχεδιάζει να επισκεφθεί την οικογένειά της στην ανατολική επαρχία Τζετζιάνγκ.