Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal την Παρασκευή, ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία
Με τα συμβόλαια των F-16 επιχειρεί να απαντήσει στο «μεγάλο παζάρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στην εξίσωση μπαίνει και η Ελλάδα που θα πάρει σε αντάλλαγμα για τη σιωπή της F-35, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι και οι νέες ισορροπίες να μην διαταράσσονται.
Το ύψος των εξοπλιστικών συμβολαίων δε είναι τέτοιο που, όπως λένε εδώ και καιρό αναλυτές και διπλωμάτες, είναι δύσκολο έως αδύνατο να αγνοηθεί.
Το ΝΑΤΟ, τα F-16 και τα F-35
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal την Παρασκευή, ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των παλιών ενώ παράλληλα θα αιτηθεί και μία δεύτερη πώληση αυτή των 40 F-35 στην Ελλάδα.
Δύο συμβόλαια που χαρακτηρίζονται ως από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια. Και την εφημερίδα να υπενθυμίζει ότι ποτέ το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια δεν έχει μπλοκάρει πωλήσεις εξοπλιστικών.
Η εφημερίδα βάζει στην εξίσωση για την έγκριση του τουρκικού συμβολαίου από το Κογκρέσο το τέλος του εκβιασμού Ερντογάν όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Τσαβούσογλου πάει ΗΠΑ
Η διαρροή στην WSJ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν συνδέεται με την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου, με την Άγκυρα να θέτει διαρκώς θέμα F-16.
Με αρμόδιες πηγές στην Ελλάδα να σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεχάσει τους S-400 και αυτό σώζει την Αθήνα από την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.
Μηνύματα μέσω Αθήνας
Δεν είναι τυχαίο ότι αμερικανικές πηγές έχουν επανειλημμένα παραδεχθεί ότι απειλές και προειδοποιήσεις στην Αθήνα έχουν αποδέκτη την Ουάσιγκτον και συνδέονται με την προμήθεια των νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των παλιών, που είναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Ένα ζήτημα που για την Άγκυρα απαιτεί άμεση λύση και τα αμερικανικά αεροσκάφη είναι μονόδρομος, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν πολλαπλάσια ποσά για την ανανέωση του στόλου.
Το παιχνίδι του Ερντογάν
Το διπλωματικό παζάρι του Ερντογάν αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά αποδοτικό και αριστοτεχνικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος είχε επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους επικίνδυνα απέναντι στην Αθήνα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Για να πάρει τελικά την υπογραφή της Σουηδίας και της Φινλανδίας επιχειρώντας να τις δεσμεύσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να δώσει την έγκριση του για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ. Όροι που αφορούσαν την έκδοση συγκεκριμένων προσώπων που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με την τρομοκρατία και όχι μόνο.
Και για όσους κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της «τρομοκρατίας» στην Τουρκία και οι επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ αποτελούν ένα από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Κυρίως γιατί το πληρώνουν με αίμα.
Με τα ελληνοτουρκικά να παραμένουν χαμηλά όσον αφορά το ενδιαφέρον του κοινού αλλά τον Ερντογάν να τα χρησιμοποιεί με στόχο μία παράλληλη πίεση στις ΗΠΑ.
Η Ανατολική Μεσόγειος και οι ενεργειακοί δρόμοι
Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει ξανά το γεωπολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης. Η περιοχή Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου – Λιβύης χαρακτηρίζεται πλέον ιδιαίτερης σημασίας και οι ΗΠΑ θέλουν λύσεις και όχι προβλήματα.
Ενώ η Τουρκία απαιτεί ρόλο στους νέους ενεργειακούς δρόμους.
Το τι θα ειπωθεί στη συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου αναμένεται να αποδείξει πώς θα αξιοποιηθούν τελικά οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στην εξίσωση, τις προειδοποιήσεις, ή συμβιβασμοί θα γίνουν και πώς θα λειτουργήσει ο παράγοντας «Κυπριακό».
Με τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίγουν την αυλαία των αναμετρήσεων σε Ελλάδα – Τουρκίας και Κύπρο στις 5 Φεβρουαρίου.
Ο Μενέντεζ
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετος στην πώληση των νέων F-16 και των εκσυγχρονισμό των παλιών της Τουρκίας δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ο Μενέντεζ σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Politico, σημείωσε ότι «αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».
Και κατήγγειλε τον Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, τόσο στην Τουρκία όσο και ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Μέχρι να σταματήσουν οι απειλές…
«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές, να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης – και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε να κάνει ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», υπογράμμισε ο Μενέντεζ για να προσθέσει ότι υποστηρίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.