Προς το παρόν, η υπο-παραλλαγή είναι απλώς ένα στίγμα στο ραντάρ της Ευρώπης.
Η νέα πιο επιθετική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με την ονομασία «Kraken» αναμένεται να φθάσει και στην Ευρώπη.. αλλά με καθυστέρηση.
Σύμφωνα με το ECDC που παρακολουθεί το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 υπάρχουν καλά και κακά νέα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico τα κακά νέα είναι πως το ΧΒΒ.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι των κυρίαρχων σήμερα στελεχών της παραλλαγής Omicron. Τα καλά νέα είναι ότι η Ε.Ε έχει κάποιον χρόνο να προετοιμαστεί για το αν και πότε τα κρούσματα θα οδηγηθούν σε έξαρση.
«Υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή αυτή να έχει αυξητική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή είναι επί του παρόντος παρούσα στην ΕΕ/ΕΟΧ μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα», γράφει χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο ECDC στην πρόσφατη αξιολόγησή του για την υποπαραλλαγή XBB.1.5.
Την Τετάρτη, ο ΠΟΥ εξέφρασε τη ανησυχία του για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστά άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
Στις ΗΠΑ, πήγε από το 4% των κρουσμάτων που είχαν αλληλουχηθεί στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν προκαλεί σοβαρή λοίμωξη.
Σύμφωνα με το ECDC ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην ικανότητα του XBB.1.5 να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Παράλληλα έχει μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike -το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή-, η οποία μπορεί να του παρέχει κάποια πλεονεκτήματα.
Προς το παρόν, η υπο-παραλλαγή είναι απλώς ένα στίγμα στο ραντάρ της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε το ECDC, αν και έχει ανιχνευθεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Τα στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.
Ωστόσο όπως τονίζει το Politico επειδή η «Kraken» μπορεί να έχει διασπορά στις ΗΠΑ αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει άμεσα στην Ευρώπη.
Το νέο στέλεχος μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα
Για την εξέλιξη της πανδημίας και ειδικότερα για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή θνησιμότητα».
«Τη μετάλλαξη που κυκλοφορεί στην Αμερική δεν τη βλέπουμε στην Ελλάδα. Πιθανόν να έρθει όπως έχει γίνει με όλες τις άλλες μεταλλάξεις. Είναι μια μετάλλαξη της παραλλαγής της Όμικρον. Οι λοιμώξεις που προέρχονται από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό. Μπορεί να τελειώσουμε με την πανδημία κάποια στιγμή, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος ιός είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας και θα κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται πως όλες οι μεταλλάξεις πηγαίνουν προς τις πιο μεταδοτικές αλλά όχι τόσο σοβαρές. Αυτό όμως αναμένεται να το παρακολουθούμε».