Κορωνοϊός: Απαραίτητη η γονιδιακή επιτήρηση του ιού, όχι οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ο εφησυχασμός των αρχών απέναντι στην Covid-19 αποδεικνύεται από την όλο και μικρότερη τήρηση ενός πολύτιμου μέτρου προστασίας

Ακριβώς τρία χρόνια πριν, στις 5 Ιανουαρίου του 2020, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν απομόνωσε έναν κορωνοϊό που είχε προκαλέσει μυστηριώδη συρροή περιστατικών πνευμονίας σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους: ο SARS-CoV-2 θα κυκλοφορούσε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους και παραλύοντας την οικονομία και την κοινωνική μας ζωή.

Τα αλλεπάλληλα lockdown σταδιακά έδωσαν τη θέση τους στα διστακτικά ανοίγματα και η ανθρωπότητα έμοιαζε αποφασισμένη να αφήσει πίσω της την πανδημία – αν και μάλλον βιαστικά και πρόωρα. Το πρόσφατο άνοιγμα της Κίνας, όμως, ανέτρεψε την πορεία μας προς έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς.

Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη πέρασε απότομα από τα αυστηρά lockdown στην χαλάρωση των μέτρων, τη στιγμή που η σημαντικά τμήματα του πληθυσμού της δε διαθέτουν ανοσία μέσω εμβολίων απέναντι στον ιό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του δεν έχει νοσήσει ποτέ από αυτόν. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία που ανακοινώνει για την εξέλιξη της πανδημίας είναι στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά, προκαλώντας ανησυχίες ότι η ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε νέες παραλλαγές του, ικανές να αλλάξουν ριζικά τις όποιες ισορροπίες είχαν επιτευχθεί μέχρι τώρα σε όλο τον πλανήτη.

Κάπως έτσι, η μία μετά την άλλη, αρκετές χώρες της Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– προχώρησαν στην επαναφορά των υποχρεωτικών τεστ κοροναϊού για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται σε αυτές από την Κίνα. Όμως, όπως εξηγεί πρόσφατο άρθρο του Economist, οι περισσότεροι ειδικοί αμφισβητούν τη σημασία του συγκεκριμένου μέτρου, επισημαίνοντας ότι οι παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονται ήδη και στις χώρες που επιβάλλουν την πραγματοποίηση τεστ. Το μέτρο που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει είναι άλλο. Και δεν είναι μόνο η Κίνα που αμελεί την εφαρμογή του.

Επιτήρηση

Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα, το «κλειδί» για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων στελεχών και την αντιμετώπισή τους, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση και η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του ιού. Η Κίνα έχει μειώσει τις καταγραφές της αλληλουχίας του γονιδιώματος των παραλλαγών του κορωνοϊού, όμως, όπως εξηγεί η Μαρία Βαν Κερκχόβε του ΠΟΥ, ο όγκος των δεδομένων αλληλουχίας SARS-CoV-2 που κατατίθενται στο GISAID, το διεθνές αποθετήριο ιικών γενετικών πληροφοριών, έχει μειωθεί κατά 90% από την αρχή του 2022, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός των κρατών που συνεχίζουν να προσθέτουν σχετικά δεδομένα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από