Οι Financial Times εξετάζουν πώς μπορούν οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Τι φοβάται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον Σεργκέι Σοϊγκού να ανακοινώσει μονομερή κατάπαυση πυρός λόγω Χριστουγέννων (με βάση το παλαιό ημερολόγιο) στην Ουκρανία, «φουντώνουν» οι συζητήσεις για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.
Σήμερα, άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να αποφασίσει μονομερή κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση». Ο Πούτιν από τη μεριά του, ανάμεσα σε άλλα, απάντησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για σοβαρό διάλογο, ωστόσο η Ουκρανία χρειάζεται να αποδεχθεί τις πρόσφατες εδαφικές προσαρτήσεις που έχει ανακοινώσει η Μόσχα.
Οι Financial Times, από τη δική τους μεριά, φιλοξενούν ανάλυση του Ιβάν Κράστεφ που σημειώνει ότι οι επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συμβατική σοφία λέει ότι οι πόλεμοι τελειώνουν με διαπραγματεύσεις. Αλλά συχνά τελειώνουν ή «παγώνουν» στην κάλπη. Εκεί τελείωσε ο πόλεμος της Αμερικής στο Βιετνάμ, εκεί τελείωσε ο γαλλικός πόλεμος στην Αλγερία και με την ήττα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην κάλπη το 2000 τελείωσαν πραγματικά οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σημειώνεται στην ανάλυση των FT.
Οι κρίσιμες εκλογές ανά τον κόσμο
Σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται στη σκιά των κρίσιμων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024. Οι εκλογές στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της συνέχισης του πολέμου το 2023. Το αποτέλεσμα αυτών των ψηφοφοριών θα μπορούσε να καθορίσει τη μορφή της επόμενης διεθνούς τάξης.