Με βάση τα προγραμματισμένα reviews των οίκων, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο.
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως το ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα έχει «κλειδώσει» για το φθινόπωρο. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Societe Generale που εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την βαθμίδα junk το φθινόπωρο ανεξαρτήτως των εθνικών εκλογών.
Ο γαλλικός επενδυτικός οίκος αναφέρει σε έκθεση του πως πλέον οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει επιφυλακτικοί προς τα ευρωπαϊκά κράτη. Απόδειξη του συμπεράσματος αυτού είναι οι θετικές εξελίξεις που καταγράφονταν πριν τον πόλεμο σε σύγκριση με τις 13 υποβαθμίσεις, αποδίδοντας την αρνητική τάση αυτή στην επιβάρυνση των δημοσιονομικών στοιχείων.
Μέσα στις ανθεκτικές χώρες η Ελλάδα
Η Societe Generale, συμπεραίνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και συνέχισαν να αναβαθμίζονται το 2022. «Παρά τις κοινοβουλευτικές εκλογές την Άνοιξη, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας τον Οκτώβριο του 2023, κάτι που θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα ράλι στις αγορές των ελληνικών κρατικών ομολόγων» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Καθώς η SocGen επισημαίνει ότι η Moody’s έχει υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3 με αρνητικές προοπτικές –μόνο ένα σκαλοπάτι από το junk- συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, ως αντιστάθμιση του κινδύνου απόκλισης ανάμεσα στις αξιολογήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Από την άλλη, η DZ Bank αναφέρει πως οι παράγοντες που μπορούν να βγάλουν μία χώρα από την βαθμίδα των Junk είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.