Μίνα Γκάγκα: Άνοιξε παράθυρο για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

«Πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος»

Παράθυρο για αυξήσεις στα φάρμακα άνοιξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζοντας ότι κάποια φάρμακα είναι πολύ φθηνά και η κάτω του κόστους -κατά την κα Γκάγκα- τιμή τους στην αγορά δεν αποτελεί κίνητρο για την παραγωγή τους από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Επαναπροσέγγιση με τη Συρία με μεσολάβηση Πούτιν

Σε συνεννόηση με τις εταιρείες
Ειδικότερα στο φόντο των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ρωτήθηκε αν θα αυξηθούν οι τιμές στα φάρμακα και απάντησε ότι «τα πολύ φθηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα κάτω από το κόστος».

Μάλιστα η κα Γκάγκα άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση -αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων- συζητήσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. «Είναι κάτι που συνεννοούμαστε με όλες τις εταιρείες. Η επαφή μας με τις εταιρείες είναι πολύ καλή. Όλες οι εταιρείες και οι πολυεθνικές και οι ελληνικές έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να παράξουν περισσότερα φάρμακα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα θα λυθούν λίγο πολύ άμεσα».

Το βασικό κομμάτι της διαφοράς θα καλύψει ο ΕΟΠΠΥ

Σύμφωνα με τη κα Γκάγκα ενδεχόμενες αυξήσεις στα φάρμακα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κάποιο μικρό ποσοστό θα το επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι πολίτες, ασθενείς και ασφαλισμένοι.

«Οι τιμές αν αλλάξουν, αλλάζουν στον ΕΟΠΠΥ και η διαφορά για τον πολίτη παραμένει στη διαφορά που πληρώνει ο πολίτης. Το βασικό κομμάτι του φαρμάκου πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προέτρεψε για τη χρήση γενόσημων
Σε ότι αφορά τις ελλείψεις στα φάρμακα, η κα Γκάγκα υποστήριξε ότι δεν είναι τεχνητές. Ανέφερε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως εδώ και καιρό γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπάρχουν τα φάρμακα αυτά. Εξήγησε πως η έλλειψη οφείλεται και στο πρώιμο κύμα γρίπης, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης ότι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, υπάρχουν γενόσημα προτρέποντας για τη χρησιμοποίησή τους. Τόνισε ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν πρόκειται να μπουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία λόγω γρίπης.

Στο βωμό της αγοράς
Όχι σε αύξηση των τιμών στα φάρμακα και πλήρης και δια παντός απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας προειδοποιώντας την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να αξιοποιήσει τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα για να αυξήσει τις τιμές «όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό αγοράς και του κέρδους όπου τα φάρμακα διακινούνται ως εμπόρευμα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων.

Κυνισμός: Το τζάμπα πέθανε
Σάλο στο μεταξύ έχει προκαλέσει στα social media η θέση που εξέφρασε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα εν μέσω ελλείψεων παραπέμποντας μάλιστα με την αιτιολόγηση της άποψής του στην κυνική φράση «το τζάμπα πέθανε».

Ειδικότερα στο όνομα της μείωσης των εξαγωγών των φαρμάκων από τις εγχώριες εταιρείες ο κ. Πορτοσάλτε τάχθηκε υπέρ της αύξησης των τιμών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πάντα κάτι πληρώνουμε αγαπητέ μου φίλε. Πάντα στην ζωή δεν υπάρχει τσάμπα κάτι».

Κεντρική πολιτική της ΕΕ – Επιστολή Πλεύρη
Στο μεταξύ με επιστολή του στην Επίτροπο Υγείας της Κομισιόν ο Θάνος Πλεύρης ζητάει μία κεντρική πολιτική για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Υγείας αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από