Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη την κοινή αντίδρασή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, υπό τον φόβο νέου πανδημικού κύματος, όπως προειδοποιούν αρκετοί επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης: Τρομερή Σάκκαρη, έστειλε την Ελλάδα στον τελικό του Περθ
Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα» αναφέρει ο σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας, Γιάκομπ Φέρσμεντ.
Αλλεπάλληλοι περιορισμοί προς τους Κινέζους ταξιδιώτες
Η τελευταία χώρα που θέσπισε υγειονομικούς περιορισμούς είναι το Βέλγιο, όπου θα αναλύει τα λύματα των αεροπλάνων που φτάνουν από την Κίνα.
Όπως είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano, οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι επιβάτες που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και άλλες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι πλέον θα ζητούν αρνητικό τεστ κοροναϊού από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους προερχόμενοι από την Κίνα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στις χώρες που θα επιβάλλουν το συγκεκριμένο μέτρο προς τους Κινέζους ταξιδιώτες προσθετονται και ο Καναδάς με την Αυστραλία.
Συγκεκριμένα, ο αυστραλός υπουργός Υγείας, Μαρκ Μπάτλερ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αυστραλία θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κοροναϊό με αρνητικό αποτέλεσμα από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, εξηγώντας πως «το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά».
Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε το Σάββατο και η κυβέρνηση του Καναδά, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται επίσης από την 5η Ιανουαρίου και θα έχει αρχική ισχύ τριάντα ημέρες.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία απηύθυνε την Κυριακή έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για Covid τους Κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα.
«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.
Κοινή αντίδραση της ΕΕ
Από την πλευρά τους οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη την κοινή αντίδρασή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.
Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe), το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια στις 55 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.
Σύμφωνα με τις κινέζικες αρχές, χάρη στην πολιτική «Zero Covid» ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευτεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων εντοπίζονταν θετικοί.
Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.
Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια στην Κίνα
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η πρωτοβουλία εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν οι οποίοι τής μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος.