Τρομάζει το «τσουνάμι» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα – Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Τρομάζει το «τσουνάμι» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα – Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Οι χώρες που βλέπουν ως απειλή την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα αρχίζουν να υιοθετούν, σε πρώτη φάση, μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Το «τσουνάμι» κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στην Κίνα το τελευταίο διάστημα, προκαλεί ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με ορισμένες χώρες να αρχίζουν ήδη να λαμβάνουν μέτρα.

Οι χώρες που βλέπουν ως απειλή την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα αρχίζουν να υιοθετούν, σε πρώτη φάση, μέτρα για τους ταξιδιώτες.

Η Αυστραλία και ο Καναδάς ακολούθησαν το παράδειγμα και άλλων χωρών καλώντας τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 μόλις προσγειώνονται στη χώρα τους.

Ειδικότερα,  κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα απαιτεί οι ταξιδιώτες προς τον Καναδά που επιβαίνουν σε πτήσεις από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κοροναϊό με αρνητικό αποτέλεσμα.

Το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου, αφορά όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω που επιβαίνουν σε πτήσεις προς τον Καναδά από αεροδρόμια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Τεστ 48 ωρών στον Καναδά

Τα τεστ θα πρέπει να έχουν γίνει το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση και οι βεβαιώσεις θα πρέπει να παραδίδονται στην αεροπορική εταιρεία πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Το μέτρο θα ισχύει καταρχήν για 30 ημέρες και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αφού καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, διευκρίνισε η καναδική κυβέρνηση.

Τεστ από τις 5 Ιανουαρίου και στην Αυστραλία

Το ίδιο ακριβώς μέτρο θα ισχύει και για την Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε  ο αυστραλός υπουργός Υγείας, Μαρκ Μπάτλερ.

«Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά», εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Η Νότια Κορέα, η Ισπανία και η Γαλλία προστέθηκαν την Παρασκευή στον μεγεθυνόμενο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των ΗΠΑ και της Ινδίας, που έκαναν υποχρεωτικό οι ταξιδιώτες από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικά τεστ για τον νέο κορoναϊό.

Την ίδια στιγμή, το Μαρόκο θα επιβάλει απαγόρευση αφίξεων από την Κίνα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των ταξιδιωτών, από τις 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Τι θα γίνει στην Ευρώπη

Την ώρα που ο κοροναϊός καλπάζει στην Κίνα με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι για την εμφάνιση νέων πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, η Ευρώπη βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό στην Κίνα έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή,  ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. 

Ενδείξεις ότι η Κίνα κρύβει θανάτους από κοροναϊό

Σημειώνεται πως η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς ενώ την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τόνισε και πάλι τη σημασία να υπάρχει διαφάνεια και τακτική ανταλλαγή δεδομένων, επισημαίνοντας την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος οργανισμός ζήτησε από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.

Η Δύση παρακολουθεί με σκεπτικισμό τα νούμερα με τον αριθμό των νεκρών που ανακοινώνει από την αρχή της πανδημίας η Κίνα, αμφισβητώντας ανοιχτά την εγκυρότητά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει για τον προηγούμενο μήνα μόλις επτά θανάτους , την ώρα που ο  βρετανικός οργανισμός καταγραφής δεδομένων υπολογίζει πως μπορεί να έχουν πεθάνει ακόμα και 100.000 από την 1η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ