Η Τουρκία και η «ελληνική απειλή»

Η Τουρκία και η «ελληνική απειλή»

Για επεκτατισμό και «εκστρατεία κατά της Τουρκίας» κατηγορούν την Ελλάδα Τούρκοι αξιωματούχοι επενδύοντας στο αφήγημα της ελληνικής απειλής.

Στο αφήγημα της «ελληνικής απειλής» επιλέγουν να επιμένουν οι τούρκοι αξιωματούχοι. Με τα ελληνοτουρκικά να κερδίζουν μία μόνιμη θέση στις δηλώσεις τους. Κυρίως σε επιθετικούς απειλητικούς τόνους, ακολουθώντας τη γραμμή του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτική η αναφορά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία συνέντευξη τύπου απολογιστικού χαρακτήρα που παραχώρησε.

Μία συνέντευξη στην οποία επέλεξε συνειδητά να επαναφέρει το αφήγημα του casus belli. Της απειλής πολέμου απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωση που προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Ενώ την ίδια στιγμή επέμεινε σαφώς στην υπαιτιότητα της Ελλάδας όσον αφορά την όποια ένταση ανοίγοντας όλη την ατζέντα των καταγγελιών της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα.

«Προστατεύουμε τα δικαιώματα μας»

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μας βρίσκεται στο πεδίο και καταγράφουμε τα δικαιώματά μας μέσω της διπλωματίας. Ανοίξαμε διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε. Πραγματοποιήσαμε τον 64ο γύρο των συμβουλευτικών συνομιλιών τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αργότερα διακόψαμε τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών περί γενοκτονίας και των πιέσεων στους ‘Τούρκους’ της ‘Δυτικής Θράκης’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Οι επιστολές στον ΟΗΕ

Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει δύο «επιστολές στον ΟΗΕ το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις της Ελλάδας σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Σε αυτές τις επιστολές σημειώσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της χώρας μας αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Οι επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ ως απάντηση σε εμάς είναι καθαρά πολιτικές, δεν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα. Κάθε φορά, καταγράψαμε τα νομικά μας αντεπιχειρήματα που ετοιμάσαμε μαζί με ειδικούς. Σε απάντηση της δεύτερης επιστολής της Ελλάδας, στείλαμε την τρίτη επιστολή μας στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο».

Τα 12 μίλια και το casus belli

Αναφερόμενος στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι: «Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν ειδήσεις στον ελληνικό Τύπο, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια. Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη. Όχι 12, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε 1 μίλι επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Η απόφαση που έλαβε το Τ/Κοινοβούλιο μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει. Θα ήθελα να προειδοποιήσω την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψεύτικο ηρωισμό και περιπέτεια στηριζόμενοι σε αυτούς που προσπαθείτε να πάρετε για στήριγμά σας. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη».

Τουρκία και Λιβύη

Ενώ την ίδια στιγμή έκανε αναφορά και στο ζήτημα της Λιβύης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να παίξει το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να είναι τόσο ισορροπημένη όσο εμείς και να μην έχει άλλη ατζέντα».

Υποστήριξε δε ότι «το μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μας τον Οκτώβριο ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη της Λιβύης, χωρίς διάκριση μεταξύ ανατολής και δύσης, να αγκαλιάσουν το μνημόνιο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία του 2019».

Η «ελληνική απειλή»

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου επιχειρούν να υπηρετήσουν το αφήγημα της «ελληνικής απειλής» που λαμβάνει και θα λαμβάνει την απάντηση της από την τουρκική πλευρά.

Ένα αφήγημα που εξυπηρετεί τόσο ενόψει εκλογών, ενώ επιχειρεί να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα και εκτός Ελλάδος. Με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν στις τουρκικές απειλές τα ζητήματα που απευθύνονται στην Ουάσιγκτον μέσω Αθήνας.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά

Με την Άγκυρα να καθιστά σαφές ότι διεκδικεί το δικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ειδικά όσον αφορά την ενέργεια. Έναν τομέα που η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να μείνει εκτός σχεδιασμών.

Με φόντο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο γεγονός ότι η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο διευθέτησης με αμερικανική διαμεσολάβηση τόσο για τις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας όσο και για τις διαφορές Κύπρου – Τουρκίας. Ακόμα και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

Με τις εξελίξεις να αναμένεται να εκκινήσουν από το τρίγωνο Ελλάδας – Λιβύης – Αιγύπτου…

Ο παράγοντας Κύπρος

Ιδιαίτερο ρόλο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναμένεται να παίξουν και οι ανακαλύψεις στο «τεμάχιο 6» της κυπριακής ΑΟΖ. Ακόμα και αν ο τούρκος υπουργός Ενέργειας παραδέχτηκε ότι εκεί όπου σημειώνονται η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσεις, η Άγκυρα αναμένεται να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως όχημα τους τουρκοκύπριους με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο τόσο στα κοιτάσματα όσο και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Και το 2023 αναμένεται να είναι χρονιά εξελίξεων…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ