Κύπρος: Το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη, υπό την ιδιότητα του ΠτΔ

Κύπρος: Το τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη, υπό την ιδιότητα του ΠτΔ

Με αναφορές στο Κυπριακό και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο διάδοχός του, το μήνυμα του προέδρου της Κύπρου για το 2023.

Στα επιτεύγματα που σημειώθηκαν επί διακυβέρνησής του, το εθνικό σχέδιο «Η Κύπρος-Το Αύριο», το Κυπριακό, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σειρά μείζονος σημασίας ζητημάτων για την Κύπρο, αναφέρεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά.

Στο τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα υπό την ιδιότητά του ως ΠτΔ, ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως αισθάνεται περήφανος που παραδίδει ένα κράτος οικονομικά εύρωστο και ισχυρό, αλλά και αποτελεσματικό στη στήριξη των ευάλωτων, ωστόσο εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη λύση του Κυπριακού: Τη μη επίτευξη ενός από τα οράματα, όπως λέει, που τον οδήγησαν στην ενεργό εμπλοκή στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο διάδοχός του.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

‘Ιδιαίτερα είναι τα αισθήματα που με διακατέχουν απευθυνόμενος σε σας, αγαπημένες και αγαπημένοι μου συμπολίτες.

Το σημερινό είναι το τελευταίο εορταστικό διάγγελμα που σας απευθύνω υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ύπατο αξίωμα της χώρας που εσείς μου δώσατε δύο φορές την τιμητική εντολή να υπηρετήσω.

Ο απολογισμός

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Νιώθω πραγματικά ιδιαίτερα περήφανος γιατί στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω ένα κράτος:

(α)Οικονομικά εύρωστο και ισχυρό.

(β)Αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και προστασία των ευάλωτων, με κατοχυρωμένο το ελάχιστο εισόδημα, εγγυημένο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας, ενώ με σωρεία άλλων μέτρων θεμελιώσαμε ένα πραγματικά κράτος πρόνοιας.

(γ)Ένα κράτος που διαθέτει επιτέλους ένα σύστημα υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

(δ)Με μια ανασυγκροτημένη δομή διοίκησης μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

(ε)Ένα κράτος που διαθέτει ένα νέο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης αλλά και αυστηρούς μηχανισμούς πάταξης της διαφθοράς.

(στ)Με έργα ανάπτυξης που αναγέννησαν και αναμόρφωσαν το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων.

(ζ) Με σύγχρονη αμυντική θωράκιση, με τις υψηλότερες δαπάνες των τελευταίων δεκαετιών.

(η)Με μια πολυεπίπεδη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, αναβαθμίζοντας, αλλά και θωρακίζοντας την κρατική μας οντότητα, καθιστώντας την Κύπρο μας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την περιοχή και όχι μόνο.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Παρά το γεγονός πως περιορίστηκα στα ελάχιστα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο κληροδότημα που αφήνουμε ως Κυβέρνηση και που δεν είναι άλλο από το εθνικό σχέδιο «Η Κύπρος-Το Αύριο», ένα σχέδιο που προβλέπει την υλοποίηση 58 επιπλέον μεταρρυθμιστικών και 75 επενδυτικών δράσεων, με οικονομικό αντίκτυπο πέραν των 4.4 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη συνακόλουθη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Η απογοήτευση για το Κυπριακό

Αγαπημένες συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Θα ήμουν πραγματικά ευτυχέστερος αν με το σημερινό διάγγελμα μιλούσα σαν Πρόεδρος μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς στρατούς κατοχής, εγγυήσεις και αναχρονιστικά δικαιώματα επεμβάσεων.

Αν μιλούσα σαν Πρόεδρος ενός λειτουργικού Κράτους και απόλυτα εναρμονισμένου με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφάλιζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Που θα έδιδαν το δικαίωμα στην ελπίδα για προκοπή και συνδημιουργία.

Που δεν θα μιλούσαμε για βορρά και νότο, αλλά για την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της κάθε μιας των κοινοτήτων, με βάση τα Ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, παρά την αποφασιστικότητα, τις δημιουργικές προτάσεις για αντιμετώπιση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων, οι προσπάθειες απέτυχαν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως αυτή καταγράφηκε στην ιστορική Σύνοδο του Κραν Μοντανά τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017.

Και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη λύπη που αποχωρώντας καταγράφω την απογοήτευση μου για τη μη επίτευξη ενός από τα οράματα που με οδήγησαν στην ενεργό εμπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Οι συμβουλές στον επόμενο

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Με την έλευση του νέου χρόνου και παρά τις επιτυχίες που καταγράψαμε, οι εξωγενείς κρίσεις, αλλά και η χαίνουσα πληγή του Κυπριακού που είναι αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, θα είναι οι προκλήσεις που η επόμενη Κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Με πλήρη σεμνότητα και με την πολύχρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, θα ήθελα και πάλι σεμνά να συμβουλέψω τον διάδοχο μου στην Προεδρία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, των οποίων δεν αρνήθηκα ποτέ τον πατριωτισμό, όπως υπερβαίνοντας τις θεμιτές ιδεολογικές διαφορές, συνεργαστούν έχοντας ως μόνο γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και μέσα από μια βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς τούτο και ποτέ να παραγνωρίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Αγαπημένες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη και αγάπη που έχετε επιδείξει στο πρόσωπο μου, ευχόμενος σε όλους υγεία και ευτυχία για την κάθε μία και τον καθένα από εσάς, με την προσδοκία ο νέος χρόνος να φέρει στην πατρίδα μας ειρήνη και ελπίδα για ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους.

Χρόνια σας πολλά. Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ