2022 η χρονιά του πολέμου, η χρονιά των κρίσεων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σφράγισε τη χρονιά που τελειώνει και ταυτόχρονα συγκεφαλαίωσε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε

«Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί», η φράση αυτή του Ηράκλειτου ίσως να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το νήμα που διαπέρασε την χρονιά που μας πέρασε, μια χρονιά από εκείνες που πάντα θα θυμόμαστε ως χρονιές που όρισαν με σαφήνεια ένα πριν και μετά. Ο κόσμος πριν και μετά το 2022 δεν είναι όμοιος.

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο η σημαντικότερη εξέλιξη της περασμένης χρονιάς, αλλά και αυτή που μας επιτρέπει να δούμε το σύνολο των δυναμικών που αναπτύχθηκαν.

Ακόμη χειρότερα, η χρονιά τελειώνει χωρίς να είναι ακόμα καθόλου σαφές πώς και πότε θα τελειώσει  και αυτός ο πόλεμος και τα προβλήματα που δημιούργησε.

Η ρωσική απόφαση: μοιραίο βήμα ή αναπόφευκτη εξέλιξη;

Η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στις 26 Φεβρουαρίου στην «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» ξάφνιασε τους περισσότερους, καθώς είχε κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούσε περισσότερο έναν μοχλό πίεσης παρά μια άμεση προετοιμασία επέμβασης.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση φαίνεται να είναι ότι η ρωσική ηγεσία εκτίμησε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Δύση να αποδεχτεί ένα πλαίσιο συλλογικής ασφάλειας που να απαντά στις ανησυχίες της, κυρίως γύρω από την ανάγκη ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, η Μόσχα εκτίμησε ότι η Ουκρανία δεν επρόκειτο να προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά αντίθετα προετοίμαζε αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Ντονμπάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από