Στο 1922 γυρίζει το ρολόι της ιστορίας η Τουρκία – Το casus belli και οι «αρχές του ΝΑΤΟ»

Στο 1922 γυρίζει το ρολόι της ιστορίας η Τουρκία – Το casus belli και οι «αρχές του ΝΑΤΟ»

Πού αποσκοπεί η ομοβροντία των απειλών πολέμου από την τουρκική ηγεσία

Με ομοβροντία απειλών κατά της Ελλάδας που παραπέμπουν στη μικρασιατική καταστροφή του 1922 αποχαιρετά το 2022 η ηγεσία της Τουρκίας. Η ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης πυροδότησαν οργισμένες και προκλητικές αντιδράσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα.

Όχι 12 μίλια, ούτε ένα

«Casus belli» αναφώνησαν τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος υπενθυμίζοντας την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995 που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς και υπενθυμίζοντας το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Καμία επέκταση

«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, «ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα». Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει επιδοθεί σε μπαράζ ανάλογου περιεχομένου δηλώσεων.

Νατοϊκό πλαίσιο

Αυτό πάντως μεταξύ όλων των άλλων ξεχωρίζει είναι ο διαγκωνισμός με την Αθήνα στον οποίο επιδίδεται η Άγκυρα για το ποιος «παραβιάζει» το νατοϊκο πλαίσιο. Μέχρι σήμερα οι κατηγορίες για «απόκλιση από τις αρχές» του ΝΑΤΟ προέρχονταν κυρίως από την ελληνική πλευρά σε βάρος της Τουρκίας και της προκλητικής της συμπεριφοράς, ενώ στα ίδια κατεύθυνση είχε επιπλήξει κατά διαστήματα η ελληνική διπλωματία και την ηγεσία του ΝΑΤΟ για τις «πλάτες» τις οποίες -έμμεσα ή άμεσα- κάνει στον Ερντογάν σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Χουλουσί Ακάρ μαζί με τις απειλές πολέμου (casus belli) σηκώνει το γάντι και επικρίνει την Ελλάδα για «εχθρική και αλαζονική στάση» έναντι της Τουρκίας που αγνοεί «τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά».

Η ανησυχία για τη δίοδο στο Αιγαίο

Μπορεί η Άγκυρα, να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και να εκτοξεύει απειλές πολέμου, σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια και δυτικά της Κρήτης, ωστόσο η ανησυχία της τουρκικής ηγεσίας είναι έντονη.

Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Αθήνα, ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, τότε θα έχει κλείσει για την Τουρκία, η «δίοδος» στο Αιγαίο.

Οι γκρίζες ζώνες και το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ξεκινώντας από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και φτάνοντας μέχρι το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2022 για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η Τουρκία, επιχείρησε να χαράξει γκρίζες ζώνες και στην ανατολική Μεσόγειο, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σβήσουν.

Κάτι που θα κάνει η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, η Αθήνα θα το κάνει αυτό αργότερα και στο Αιγαίο.

Τι λένε τούρκοι αναλυτές

Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.

Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία» ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι και συνέχισε:

«Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ