Ουκρανία: Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι και τα τρία μοντέλα για το τέλος του πολέμου

Ουκρανία: Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι και τα τρία μοντέλα για το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι με την ιστορική ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αιτηθεί εκ νέου της υποστήριξης των ΗΠΑ.

Σε μία ιστορική επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε ομιλία στο Κογκρέσο, μιλώντας για τις εξελίξεις στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία. Από την άλλη, ο Πούτιν σε δηλώσεις του, μετά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, ανέφερε ότι «Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με διπλωματία». Μετά από την επίσκεψη Ζελένσκι, στην Ουάσινγκτον επίκειται σύσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει αναπτύξει τρία διαφορετικά μοντέλα για τον τρόπο, με τον οποίο θα τερματιστεί ο Πόλεμος στην Ουκρανία. Το πρώτο συμπέρασμα από την αναφορά στα μοντέλα αυτά είναι ότι υποστηρίζουν την Ουκρανική πλευρά. Ακόμη, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικανική εφημερίδα, η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον παραμένει ότι την απόφαση για συνομιλίες με την Ρωσία και την πιθανή θέση της σ’ αυτές, πρέπει να την λάβει η ίδια η Ουκρανία και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες

Τα τρία μοντέλα για το τέλος του Ουκρανικού Πολέμου
Το πρώτο μοντέλο, είναι αυτό που προτείνει ο πρόεδρος Ζελένσκι και προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτηθεί κατόπιν δημοψηφίσματος των Ρωσόφωνων, το 2014.

Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων προβλέπει το δεύτερο μοντέλο στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή, που θα σήμαινε ότι θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς.

Τέλος, το τρίτο μοντέλο προβλέπει να περάσουν υπό Ουκρανικό έλεγχο όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως και άλλων κατειλημμένων περιοχών, χωρίς όμως την Κριμαία. Προϋπόθεση αποτελεί ότι το ζήτημα της Κριμαίας και ενδεχομένως μέρος του Ντονμπάς θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Ουκρανική προεδρία, οι τελευταίες δύο προτάσεις δεν είναι αποδεκτές. Ακόμη, η Washington Post αναφέρει ότι, «κατά τη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ζήτησε τις «τρέχουσες σκέψεις του Ζελένσκι σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ενώ αναγνώρισε ότι «ήταν ένα είδος ακαδημαϊκής συζήτησης σε αυτό το σημείο», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνομιλήσει».

Από την άλλη, η Ρωσία δεν έχει δηλώσεις ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματα της στις θέσεις πριν την 24η Φεβρουαρίου. Ακόμη, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Κριμαία και οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές ανήκουν στην ρωσική επικράτεια.

Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο
Σε μία εμφάνιση που πολλά διεθνή ΜΜΕ τον παραλληλίζουν με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν είναι «ελεημοσύνη» αλλά «επένδυση», ενώ στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κυριαρχούσαν τα ουκρανικά εθνικά χρώματα.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και αυτή που μπορεί να αποφασίσετε», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο».

Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Πώς αντέδρασαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στην ομιλία Ζελένσκι
«Παθιασμένη» και «πειστική» χαρακτήρισαν τα διεθνή ΜΜΕ την ομιλία του Ουκρανού ηγέτη από το βήμα του Κογκρέσου. Ο Τύπος επικροτεί τον τρόπο με τον οποίον επέλεξε να απευθυνθεί ο κ. Ζελένσκι στους βουλευτές, χωρίς να απαιτεί ή να παρακαλά.

Εξηγώντας τη σημασία που έχει η συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης στον λαό του εν μέσω της ρωσικής εισβολής, λέγοντας ότι η Ουκρανία μάχεται όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο όλο.

Έτσι, σύμφωνα με διεθνείς πολιτικούς παρατηρητές, πέτυχε κάτι που γενικά φαίνεται απίθανο, δηλαδή να ενώσει το βαθιά διχασμένο σώμα των Αμερικανών βουλευτών – έστω και αν οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο που προωθούν οι Δημοκρατικοί.

Κατά το γαλλικό κρατικό δίκτυο France 24, ο κ. Ζελένσκι βάδισε στα βήματα του κ. Τσόρτσιλ για μια ακόμη φορά, όσο διαρκεί η ρωσική επίθεση στην πατρίδα του. Ειδικά η αναφορά του στο ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ». Η πρόταση αυτή θύμισε την ιστορική ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού κατά τον Β’ Παγκόσμιο.

Ο Guardian σχολιάζει δηκτικά ότι «για έναν πρώην ηθοποιό και κωμικό, επρόκειτο για την παράσταση της ζωής του», καθώς έγινε δεκτός με φωνές και χειροκροτήματα από τους Αμερικανούς βουλευτές.

Ωστόσο το CNN υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής του κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί στους βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ στη γλώσσα τους, χωρίς τη χρήση διερμηνέα, πράγμα που «έφερε το μήνυμά πιο κοντά στην καρδιά τους και στην καρδιά του αμερικανικού λαού», σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Το Politico επεσήμανε τη σπανιότητα των ομιλιών από ξένους ηγέτες στο ισχυρότερο νομοθετικό σώμα του κόσμου, τονίζοντας ότι μόνο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχουν μιλήσει περισσότερες φορές στο Κογκρέσο από τον κ. Ζελένσκι.

Δείτε το βίντεο από την ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ