Η μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Ουκρανία από τις ελληνικές αρχές θα είναι ένα επικίνδυνο βήμα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κριμαίας
Προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία απηύθυνε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κριμαία, Γκεόργκι Μουράντοφ.
Ο Μουράντοφ, μόνιμος εκπρόσωπος του Πούτιν στην Κριμαία, δήλωσε ότι η πρόθεση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν τα πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος S-300 στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Ανατριχίλα! Σήκωσαν τον Μέσι στα χέρια όπως έκαναν τον Μαραντόνα το 1986 (pic, vid)
Η προειδοποίησή του έρχεται αφότου δημοσιεύματα (σ.σ. δεν έχουν επιβεβαιωθεί) θέλουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει τα συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ «εγκαταστήσουν συστήματα Patriot στη θέση τους».
Η προειδοποίηση
Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Μουράντοφ είπε: «Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως η ελληνική κοινή γνώμη τονίζει ήδη ηχηρά».
Ο ρώσος πρεσβευτής υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι η Ρωσία προμήθευσε με αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300 την Κύπρο στα τέλη του περασμένου αιώνα. «Ως Ρώσος πρέσβης τότε στην Κύπρο, μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι δεν λειτουργούν εναντίον της Ρωσίας, γιατί είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα αναγνώρισης ‘φίλου-εχθρού’» είπε.
«Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των συστημάτων στο Κίεβο αναμφίβολα θα υπονόμευε ριζικά την ελληνική αμυντική δυνατότητα» πρόσθεσε.
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Το πρακτορείο RIA σημείωσε ότι από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 (S-300PMU-1) και Tor-M1, στρατιωτικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων «Osa-AKM» (ταξινόμηση ΝΑΤΟ SA-8 Gecko «Gecko»), αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα «Kornet-E» και «Fagot», αμφίβια αεροσκάφη «Zubr» και τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού.