Τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν το ημερολόγιο κρατήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα και εάν παραστεί ανάγκη και τον Δεκαπενταύγουστο...
Αποφασισμένοι να φθάσουν στα… άκρα για να αποτρέψουν μια δυσμενή για τον κλάδο τους ρύθμιση εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων που εμπλέκονται στην βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb).
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ’ όσα αποφάσισαν τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) κατά την τρίωρη συνεδρίασή τους σε αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον τρόπο αντίδρασης στις κυοφορούμενες αλλαγές στον κλάδο.
Διαβάστε επίσης: Καιρός: Πέφτει κατά 10 βαθμούς η θερμοκρασία – Θυελλώδεις βοριάδες, πού θα χιονίσει
Κλειστά Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο;
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του ΠΑΣΥΔΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν το ημερολόγιο κρατήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, και εάν παραστεί ανάγκη και τον Δεκαπενταύγουστο, σε περίπτωση που κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την βραχυχρόνια μίσθωση με βάση τις προτάσεις των ξενοδόχων.
Επίσης, σκέφτονται να ζητήσουν απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επίσημα για τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης πριν από τις εθνικές εκλογές ενώ κάτι ανάλογο θα ζητήσουν και από τους υποψήφιους δημάρχους ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του 2024.
Τα παραπάνω θα τεθούν στην κρίση των ιδιοκτητών και των διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Τι ζητάνε οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες
Πηγές της ΠΑΣΥΔΑ μιλώντας στον «ΟΤ» θεωρούν πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ αρνούνται ότι λειτουργούν αθέμιτα σε βάρος των ξενοδόχων, ούτε πως φοροδιαφεύγουν. Αντιτείνουν μάλιστα ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων παραμένουν υψηλές, παρ’ όλη την ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και επαναλαμβάνουν πως συμβάλλουν καθοριστικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού.
Μάλιστα, για το θέμα της φοροδιαφυγής υποστηρίζουν πως ελέγχονται εξονυχιστικά από την ΑΑΔΕ, η οποία κάνει εκτεταμένες διασταυρώσεις των κρατήσεων που δηλώνονται σε Airbnb και Booking, τονίζοντας παράλληλα πως ισχυρό αντικίνητρο στη φοροδιαφυγή είναι τα «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες πιαστούν χωρίς αριθμό μητρώου (ΑΜΑ). Τα οποία φθάνουν μέχρι και 5.000 ευρώ.
Ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω ρύθμιση του πλαισίου και να καλύψει πιθανά κενά που υπάρχουν, όπως οι κανονισμοί ασφαλείας είναι ανοιχτοί να συμβάλουν στο διάλογο για την βελτίωσή του. «Θέλουμε να μας ακούσουν προτού λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Ζητάμε μια συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας…», σημειώνουν πηγές της ΠΑΣΥΔΑ.
Να σημειωθεί πως ο ΠΑΣΥΔΑ αριθμεί σήμερα περίπου 6.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται πως περίπου 150.000 ακίνητα με 500.000 δωμάτια σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης…
Τι λένε οι ξενοδόχοι
Στον αντίποδα, οι ξενοδόχοι ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης «γιγαντώθηκε μέσα σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς κανόνες, χωρίς ελέγχους, χωρίς πιστοποιήσεις, με «μαύρη εργασία» και πρακτικές παραοικονομίας», επισημαίνοντας πως χρειάζεται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για μια δίκαιη ρύθμιση.
Έχουν καταθέσει μάλιστα δέσμη προτάσεων που βασίζεται σε 7 άξονες, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρονικούς περιορισμούς (ανώτατο όριο 90 ημερών ετησίως για όλη την χώρα), ανώτατο όριο στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή (δύο ακίνητα κατ’ ανώτατο όριο ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, ο οποίος είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο), θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και εφαρμογή συστήματος ελέγχων και επιβολής κυρώσεων.