Σε ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η Μαρία Σπυράκη έκανε αναφορά στο σκάνδαλο του Κατάρ.
Ξεκινώντας, η Μαρία Σπυράκη, την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο Qatar Gate. «Ζούμε πολύ θλιβερές μέρες και πρέπει να καθαρίσουμε το σπίτι μας το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την εντολή που έχουμε». Με τη θέση αυτή σχετικά με το «Qatar Gate», ανέφερε η ευρωβουλευτής.
Στην παρέμβασή της, η κ.Σπυράκη, ενώπιον του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε ότι στο πλαίσιο του πακέτου REPowerEU, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. «Αυτή η μεγάλη δέσμη μέτρων αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, στη μείωση των εκπομπών CO2, καθώς και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε.
Διαβάστε επίσης: Politico για Qatargate: Πόσο βαθιά φθάνει η σήψη; – «Σάπια λίγα μήλα ή ολόκληρο το βαρέλι;»
«Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται»
Παράλληλα, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται». Η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι «τον Σεπτέμβριο η ολομέλεια ψήφισε επιτυχώς υπέρ της REDIII και έγινε η προετοιμασία της REDIV, προκειμένου να ευνοηθούν οι καταναλωτές και να αποφευχθούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις και η γραφειοκρατία» και όπως διευκρίνισε «από δω και πέρα, τα κράτη-μέλη φέρουν την ευθύνη για την ταχύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίζεται». Όπως είπε, «ο γενικός στόχος της αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 45% μέχρι το 2030, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με σημαντική βελτίωση των κατάλληλων υποδομών και της ανάπτυξης του δικτύου».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επισήμανε ακόμη ότι «ο προσδιορισμός και η προώθηση των «επιλέξιμων περιοχών (go-toareas)» για υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αναγνώριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος» αποτελεί μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί» και ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες στις επιλέξιμες περιοχές («go-toareas») Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις οποίες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έχει ήδη αναφέρει».
«Τα κράτη μέλη να άρουν τις διοικητικές επιβαρύνσεις»
Αναφερόμενη, δε, στο θέμα των διευκολύνσεων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες, η κ. Σπυράκη κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να άρουν τις διοικητικές επιβαρύνσεις, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες των φωτοβολταϊκών συστημάτων μεγέθους έως 50KW, τονίζοντας την ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ υπενθύμισε τέλος ότι εκκρεμεί η συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών για την υιοθέτηση του «μηχανισμού διόρθωσης» και την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο και, όπως είπε, «το Συμβούλιο (της ΕΕ) πρέπει να προχωρήσει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό για τον μηχανισμό διόρθωσης και να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μια πολιτική συμφωνία», καθώς «πρόκειται για ένα ουσιαστικό εργαλείο για τις κοινωνίες μας σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα».