Κυανή Ακτή: Φιλορώσοι Ουκρανοί ολιγάρχες βρήκαν καταφύγιο – Βαλίτσες με αδήλωτα εκατομμύρια

Πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου φιλορώσοι δισεκατομμυριούχοι, ολιγάρχες και βουλευτές από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο, διαφεύγοντας στη Γαλλία.

Η ανακρίτρια Τατιάνα Σαπχιάν αναβάλλει για μία ακόμη φορά τη συνέντευξη εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους στο Κίεβο. Ωστόσο, όπως τονίζει διαρκώς ως εκπρόσωπος του ουκρανικού Κρατικού Γραφείου Ερευνών, είναι αποφασισμένη να δώσει εκτενείς πληροφορίες. Πρόκειται για μία υπηρεσία συγκρίσιμη με εκείνη του FBI ή της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας στη Γερμανία.

Η ανακρίτρια Τατιάνα Σαπχιάν

Οι εν λόγω έρευνες πολώνουν στην Ουκρανία: Από τη μία οι πολίτες, που στριμώχνονται στα καταφύγια, ο ουκρανικός στρατός πολεμά τους Ρώσους στρατιώτες μετρώντας σοβαρές απώλειες και περίπου 10 εκατ. Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο εκτός της χώρας. Μεταξύ αυτών και ορισμένοι Ουκρανοί ολιγάρχες, εκατομμυριούχοι ή ακόμη και δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μαζί με τις οικογένειές τους – κάποιοι απ’ αυτούς λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Περίπου 1800 χιλιόμετρα μακριά, στη γαλλική Κυανή Ακτή, οι πολυτελείς λιμουζίνες με ουκρανικές πινακίδες στους δρόμους τραβούν τα βλέμματα. Πρόκειται άλλωστε για εικόνες που δεν συμβαδίζουν καθόλου με εκείνες που προβάλλονται στις ειδήσεις για τα δεινά που περνάει η χώρα.

Βαλίτσες με εκατομμύρια δολάρια και ευρώ

Μέσω ενός Ουκρανού μπλόγκερ κυκλοφόρησε στο ίντερνετ μια φωτογραφία όπου φαίνονται βαλίτσες γεμάτες με μετρητά – περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ φαίνεται να εντόπισαν Ούγγροι τελωνειακοί υπάλληλοι σε πολυτελείς λιμουζίνες από την Ουκρανία. Τα χρήματα αυτά μάλιστα δεν είχαν δηλωθεί στα ουκρανικά τελωνεία κατά την έξοδό τους από τη χώρα. Να σημειωθεί εδώ ότι επιτρέπεται η διέλευση συνόρων με μετρητά μέχρι και 10.000 ευρώ.

Η Τατιάνα Σαπχιάν επιβεβαιώνει ότι η υπηρεσία στην οποία εργάζεται έχει ξεκινήσει σχετικές έρευνες εδώ και μήνες. «Μεταξύ εκείνων που ελέγχθηκαν από την κρατική υπηρεσία ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, πρώην μέλη του δικαστικού σώματος, ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου», επισημαίνει η Σαπχιάν σε συνέντευξή της στην DW. Και αντικείμενο των ερευνών είναι μεταξύ άλλων το κατά πόσον όλοι αυτοί «διέσχισαν νόμιμα τα σύνορα, αλλά και το ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε ξέπλυμα χρήματος».

Η ευθύνη του πολέμου

Υπάρχουν όμως και πολύ διαφορετικοί πρόσφυγες από την Ουκρανία στη γαλλική Κυανή Ακτή, λέει η Βερονίκ Μπορέ από τη διοίκηση του Δήμου στη Νίκαια. «Πολλές γυναίκες, μητέρες με τα παιδιά τους ή ακόμη και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους». Τη Δευτέρα, ακριβώς μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο επίτροπος προσφύγων υποδεχόταν καθημερινά 500 νέους πρόσφυγες πολέμου που εγκατέλειπαν την Ουκρανία – μέσω Ουγγαρίας και Ιταλίας προς τη Γαλλία. 

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Νίκαια αναγκάστηκε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μετά το Παρίσι και το Στρασβούργο για ανθρώπους από την Ουκρανία. Το έργο της Μπορέ στηρίζει η Ουκρανή Ιρίνα Μπουρντέλ, επικεφαλής της γαλλο-ουκρανικής πολιτιστικής ένωσης στη Νίκαια – με τρόφιμα και ψυχολογική βοήθεια σε παιδιά.

Το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπάρχουν ενδεχομένως και ουκρανικά δίκτυα διαφθοράς «που έχουν έρθει εδώ αναζητώντας επίσης καταφύγιο στην Κυανή Ακτή με τα υπερπολυτελή αυτοκίνητά τους» την εξοργίζει, αλλά δεν την εκπλήσσει. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, υπάρχουν πράγματα στην Ουκρανία «που ήταν αποδεκτά και ανεκτά και πριν τον πόλεμο».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν μόνο κομμάτι μίας διεφθαρμένης ελίτ, αλλά επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι – και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό – είναι υπεύθυνοι για αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή κάλεσαν τους Ρώσους να έρθουν στην Ουκρανία», λέει η Μπουρντέλ. Πρόκειται για κάτι που πρέπει να διαλευκάνει η ουκρανική Δικαιοσύνη – αφού λήξει ο πόλεμος.

Φρανκ Χόφμαν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από