Η ακροδεξιά οργάνωση Πολίτες του Ράιχ σχεδίαζε για πολύ καιρό την ανατροπή του πολιτεύματος στην Γερμανία.
Εδώ και αρκετό καιρό, έχει ανιχνευθεί νέο κύμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με ορατό παράδειγμα εκείνο της Ιταλίας που απέκτησε την πρώτη ακροδεξιά Κυβέρνηση. Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία προσπάθεια πραξικοπήματος για την ανατροπή της Δημοκρατίας. Εξαίρεση πλέον αποτελεί η Γερμανία, όπου η οργάνωση Πολίτες του Ράιχ, σχεδίαζαν πολύ καιρό τώρα να ανατρέψουν την Δημοκρατία και να επιβάλλουν το δικό τους καθεστώς.
Οι Γερμανικές αρχές είχαν αντιληφθεί από νωρίς την προσπάθεια του ακροδεξιού σχηματισμού και έστησαν την Επιχείρηση «Σκιά». Οι αρχές είχαν τοποθετήσει χιλιάδες αστυνομικούς σε διάφορες περιοχές σε όλη τη γερμανική επικράτεια, για να αποσοβήσει τα σχέδια της οργάνωσης.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «πείραξαν» τα Himars για να εμποδίσουν το Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους στη Ρωσία
Διοίκηση και σκοπός της ομάδας
Το πρώτο που κατάφερε η Επιχείρηση «Σκιά» ήταν να εντοπίσει και να συλλάβει τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς της οργάνωσης με στόχο να ανατρέψουν την υπάρχουσα πολιτική τάξη. Υπεύθυνος του σχεδιασμού ήταν ο Rudiger von P., απόστρατος αξιωματικός, ενώ ο πρίγκιπας Χάινριχ ΙΓ΄ σχεδίαζε τη μελλοντική πολιτική τάξη της Γερμανίας.
Το σημείο δε στο οποίο είχε φτάσει ο σχεδιασμός ήταν η στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου της μεταβατικής κυβέρνησης μετά το διενεργηθέν πραξικόπημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Zeit, για τον σχεδιασμό ύποπτος θεωρείται ένας βουλευτής του AfD, το ακροδεξιό Γερμανικό κόμμα, ο οποίος θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο λόγος που προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα η ομάδα αυτή ήταν ότι η Γερμανία διοικείται από μέλη του βαθέος κράτους. Οπότε, η οργάνωση θα αναλάμβανε την διοίκηση της χώρας, μέσω μίας μυστικής κοινότητας που περιελάμβανε κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μια μυστική κοινότητα που «θα φέρει την απελευθέρωση».
Σχεδίαζαν νέα Νυρεμβέργη
Σύμφωνα με πληροφορίες του Zeit, ένας από τους υπόπτους δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram «Τα πάντα θα ανατραπούν: οι σημερινοί εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και οι ανώτεροί τους θα βρεθούν στο εδώλιο στη δίκη της “Νυρεμβέργης 2.0″».
Το πραξικόπημα που σχεδίαζαν οι ύποπτοι ήξεραν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και βία, όμως είναι ασαφές αν η ομάδα διέθετε το οπλοστάσιο που είναι απαραίτητο για μία τέτοια επιχείρηση.
Μέλη της οργάνωσης ήταν πρώην μέλη του στρατού, τα οποία τώρα είναι ύποπτοι για παράνομη αφαίρεση όπλων από το απόθεμα του στρατού καθόλη την διάρκεια της θητείας τους, και ενώ οι ίδιοι είχαν άδεια όπλων.
Κύριος συνομιλητής του νέου καθεστώτος η Ρωσία – Πώς απαντά η πρεσβεία
Εφόσον πλέον το πολίτευμα είχε ανατραπεί, το σχέδιο της ομάδας ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που είχε υπογράψει η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που εξετάζουν την υπόθεση «Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν αποκλειστικά ο κεντρικός συνομιλητής γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Αν και ο Χάινριχ ΙΓ΄ είχε κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη Μόσχα, οι εισαγγελείς είπαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνομιλητές του αντέδρασαν θετικά στην προσέγγισή του». Επισημαίνεται ακόμα ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ΄, Βιτάλια Μπ., είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία.
Από την άλλη, μετά την δημοσίευση των σχεδίων της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» για κατάλυση του πολιτεύματος, άμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, η οποία «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία».
Σκληρή αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση
«Θα συνεχίσουμε αυτή την σκληρή προσέγγιση» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στην επιχείρηση της Αστυνομίας, ενώ έκανε λόγο για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής».
Η οργάνωση «οδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις επανάστασης και ιδεολογία συνωμοσίας. Οι μαχητές των “Πολιτών του Ράιχ” ενώνονται από το μίσος για τη δημοκρατία, για το κράτος μας και για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την κοινωνία μας» δήλωσε η Φέζερ και τόνισε ότι η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πόσο μακριά είχαν ήδη προχωρήσει τα σχέδια πραξικοπήματος.
«Το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρό. Ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε με κάθε αυστηρότητα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας» κατέληξε η υπουργός και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν περιέγραψε τις σημερινές επιδρομές της Αστυνομίας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Φιλελευθέρων, Κόνσταντιν Κούλε, ζήτησε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εναντίον των εξτρεμιστών στον δημόσιο τομέα.
«Οποιος απορρίπτει ή θέλει να καταργήσει την κρατική τάξη, δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο νόμος για τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να γίνει πιο αυστηρός» δήλωσε ο Κούλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν μεταξύ των συλληφθέντων να βρίσκονται μία πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι σήμερα δικαστής, και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπολίτευση
«Η δημοκρατία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει αμυντική» δήλωσε η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κάτγια Μαστ, και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται καθημερινά για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, αλλά το κράτος δικαίου μπορεί να αμυνθεί».
Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε τον παραλληλισμό με τις αντισυνταγματικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ. «Για να σταματήσουν τα σχέδια κατάληψης της εξουσίας πρέπει να συντρίψουμε το δίκτυο των εχθρών της δημοκρατίας μας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση» έγραψε ο Φον Νοτς.
Ο βουλευτής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ ζήτησε επίσης να διαλυθεί η επίλεκτη μονάδα SKS των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι διατηρούσαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που εξαρθρώθηκε. «Τα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου ακούγονταν στην αρχή σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Από σήμερα όμως είναι πικρή πραγματικότητα» δήλωσε.