ΟΗΕ: Βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο έχει υποστεί ο ένας στους πέντε σε όλον τον κόσμο – Μόνο οι μισοί το κατήγγειλαν

ΟΗΕ: Βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο έχει υποστεί ο ένας στους πέντε σε όλον τον κόσμο – Μόνο οι μισοί το κατήγγειλαν

Έρευνα της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας αποκαλύπτει ότι 743 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά κάποιου είδους βία ή παρενόχληση στην εργασία τους ωστόσο μόνο οι μισοί το έχουν καταγγείλει.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους έχουν υποστεί κάποιου είδους βία ή παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους σε όλον τον κόσμο και σχεδόν τα μισά θύματα δεν το κατήγγειλαν, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ.

«Η βία και η παρενόχληση στην εργασία είναι πολύ διαδεδομένες σε όλον τον κόσμο», συνοψίζει αυτή η έρευνα που διενήργησαν από κοινού η ΔΟΕ, το Ίδρυμα Lloyd’s Register και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup. Είναι η πρώτη απόπειρα να εξεταστεί το φαινόμενο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Πάνω από ένας στους πέντε εργαζόμενους (22,8% ή 743 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά κάποιου είδους βία ή παρενόχληση στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους», με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρσι. Σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των θυμάτων είπαν ότι υπέστησαν περισσότερες από μία μορφές βίας ή παρενόχλησης και το 6,3% υπέστη τρεις (σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική).

Τα ταμπού οδηγούν στη σιωπή

Αυτό ωστόσο που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στη Μανουέλα Τομέι, τη γενική υποδιευθύντρια του τομέα Διακυβέρνησης, δικαιωμάτων και διαλόγου της ΔΟΕ, είναι ότι λιγότεροι από 55% μίλησαν για τα δεινά τους. Η διαπίστωση αυτή «μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ταμπού αλλά ότι τα θύματα αισθάνονται ντροπή και ενοχή γιατί μπορεί να πιστεύουν ότι με κάποιον τρόπο έχασαν τον σεβασμό των άλλων λόγω της συμπεριφοράς τους», εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η έρευνα αυτή έγινε κυρίως μέσω τηλεφώνου σε δείγμα 75.000 εργαζόμενων από 121 χώρες. Οι συζητήσεις έγιναν κατά τρόπο ώστε να καλύπτονται οι διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν στον κόσμο για το τι συνιστά βία ή παρενόχληση.

Στην Κίνα, όπου ήταν αναγκαίο να ληφθεί η άδεια των αρχών, ορισμένες ερωτήσεις δεν τέθηκαν καθόλου. Σε άλλες χώρες οι αρχές ζήτησαν να «προσαρμοστούν» οι ερωτήσεις στις τοπικές πολιτισμικές ευαισθησίες, εξήγησε μια υπεύθυνη του ινστιτούτου Gallup.

Η ψυχολογική βία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και πλήττει το 17,9% ανδρών και γυναικών -δηλαδή 583 εκατομμύρια ανθρώπους- κατά τον εργασιακό βίο τους. Ακολουθεί η σωματική βία, την οποία έχει υποστεί το 8,% (277 εκατομμύρια άνθρωποι).

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να καταγγείλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Σεξουαλική βία

Σεξουαλική βία και παρενόχληση αντιμετωπίζει περίπου ένας στους 15 εργαζόμενους (6,3% ή 205 εκατομμύρια άνθρωποι) και δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες. Από τα τρεις μορφές βίας που εξετάστηκαν, σε αυτήν η διαφορά των φύλων είναι πιο εμφανής: την υφίσταται πάνω από το 8% των γυναικών, έναντι 5% των ανδρών.

«Οι νέες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σεξουαλική βία ή παρενόχληση, σε σύγκριση με τους νέους άνδρες» και «οι μετανάστριες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις ντόπιες να πέσουν θύματα», αναφέρει η έκθεση.

Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ψυχολογική βία ενώ οι άνδρες συνήθως πέφτουν θύματα σωματικής βίας. «Οι νέοι, οι μετανάστες και οι μισθωτοί» έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σωματική ή ψυχολογική βία.

Εξάλλου, «οι άνθρωποι που κάποια στιγμή στη ζωή τους έπεσαν θύματα διακρίσεων λόγω του φύλου, της αναπηρίας, της εθνικότητάς, του χρώματος του δέρματός τους ή της θρησκείας τους» έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή βίας και στον εργασιακό χώρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ