Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για την «Κιβωτό του Κόσμου», με αιχμή τόσο τα οικονομικά, όσο και τις καταγγελίες των παιδιών για κακοποίηση.
Την ώρα που οι αποκαλύψεις για την αμύθητη περιουσία της «Κιβωτού του Κόσμου», που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του, προκαλεί «ζάλη», νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας και για το σκέλος των ερευνών που αφορά στις καταγγελίες παιδιών, τα οποία ζούσαν σε δομές της οργάνωσης, για τις κακοποιήσεις που υφίσταντο, με τον «καλό ποιμένα» – που μάλλον ήταν ταυτόχρονα και «Κροίσος» – να επιμένει πως όλα… είναι ένα ψέμα.
Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Θανατηφόρο κύμα χτύπησε κρουαζιερόπλοιο – Μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες
Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, υπήρξε μία μυστική έρευνα προ πολλών μηνών από την Εισαγγελία Ιωαννίνων για κακοποιήσεις κοριτσιών στη δομή της «Κιβωτού» στην Κόνιτσα.
Η άγνωστη έρευνα – «πυξίδα»
Συγκεκριμένα, μία μυστική έρευνα της Εισαγγελίας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με κοινωνικές συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου, για κακοποίηση κοριτσιών στη δομή της «Κιβωτού» στην Κόνιτσα, είχε ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες και είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα στη ΜΚΟ, αρκετό διάστημα πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Επρόκειτο για την άγνωστη έρευνα – «πυξίδα» των δικαστικών αρχών, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, η οποία τροφοδότησε με σημαντικά στοιχεία και την έρευνα της «Συνηγόρου του Πολίτη» για τα δικαιώματα των παιδιών, Θεώνης Κουφονικολάκου, για όσα συμβαίνουν στην «Κιβωτό».
Εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες των «Νέων», ότι διευθυντικά στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» – ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, όπως έλεγαν – είχαν επισκεφθεί τότε τα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου είχαν διαμαρτυρηθεί για τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών, τα οποία καταδείκνυαν πλήθος παρανομιών, σύμφωνα και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ζητώντας την αλλαγή του περιεχομένου ή την απόσυρση των πορισμάτων με τα επίμαχα επιβαρυντικά στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είχαν υποστηρίξει, αμέσως μετά την αρχική δημοσιοποίηση κακοποιήσεων σε βάρος τροφίμων της οργάνωσης, ότι «δεν γνώριζαν καμία καταγγελία», δηλώνοντας μάλιστα την έκπληξή τους.
Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι η «Συνήγορος» Θεώνη Κουφονικολάκου είχε αποστείλει 10σέλιδο έγγραφο με ερωτήματα στους υπευθύνους της «Κιβωτού», για προβληματικές ενέργειες και κακές συμπεριφορές στις δομές της Ηπείρου (όπως και σε άλλα «παραρτήματά» της, σε διάφορα σημεία της χώρας), χωρίς να υπάρχει απόκριση.
Οι καταγγελίες
Παρότι ορισμένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν αναφέρει ότι στις δύο δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο – στην Κόνιτσα και την Πωγωνιανή – δεν είχε καταγραφεί καμιά καταγγελία, φαίνεται ότι ήδη από την περασμένη άνοιξη η εισαγγελέας Ιωαννίνων, Σπυριδούλα Σταυράτη – σε μία έρευνα που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – χειριζόταν με απόλυτη μυστικότητα καταγγελίες κοριτσιών από τη δομή της Κόνιτσας, για κακοποίησή τους.
Η υπόθεση θεωρήθηκε πολύ σοβαρή και άρχισε ενδελεχής έρευνα, που έδειχνε να επιβεβαιώνει αυτές τις καταγγελίες, με τις ερευνώμενες κατηγορίες να είναι, σύμφωνα με δικαστικούς λειτουργούς, οι σωματικές βλάβες σε βάρος ανηλίκων, η άσκηση παράνομης βίας, αλλά και η παράνομη κατακράτηση ορισμένων παιδιών της δομής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, υπήρξαν και στοχευμένοι έλεγχοι από αρμόδιες κοινωνικές συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου, που επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη δομή και οι οποίες φαίνεται να κατέγραψαν μεθοδικά παρατυπίες και κενά σε σχέση με τις προσλήψεις και τις επαγγελματικές δυνατότητες των εργαζομένων εκεί, τις συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά κ.λπ.
Έρευνες για κακουργήματα και έπονται χειρότερα
Εν τω μεταξύ, σε τρία διαφορετικά επίπεδα εξελίσσεται η έρευνα των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» και την δικαστική συντάκτρια Μίνα Μουστάκα, περισσότερες από 12 καταθέσεις μαρτύρων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι δύο εισαγγελείς ανηλίκωνμ Κατερίνα Κοπελάκη και Κυριακή-Δάφνη Τσίχλη, οι οποίες διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση, εστιάζοντας στη διερεύνηση καταγγελιών πρώην εργαζομένων και φιλοξενουμένων της δομής για σεξουαλική κακοποίηση και τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτές ενδεχομένως στοιχειοθετούν τις αξιόποινες πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμου (πλημμέλημα).
Προς το παρόν, πάντως, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο ένας μάρτυρας έχει μιλήσει για σεξουαλική κακοποίηση (σ.σ. ο 19χρονος), κατονομάζοντας συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, δηλαδή τον πατέρα Αντώνιο. Μία καταγγελία, που επιβεβαιώνεται από έναν φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος επίσης έχει καταθέσει στις Αρχές.
Οι αποφάσεις για τις διώξεις
Τα ευρήματα που θα συγκεντρώσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, σχετικά με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων σε βάρος των τεσσάρων προσώπων που βρίσκονται στο κάδρο της έρευνας αυτής.
Στόχος της Δικαιοσύνης είναι το ταχύτερο δυνατό, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα ελεγχόμενων και παθόντων, να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπό την αναγκαία πάντα προϋπόθεση οι αξιόποινες πράξεις να παραμένουν ακόμα «ζωντανές» και να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Το οικονομικό κομμάτι
Παράλληλα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιάννης Σέβης, έχει στα χέρια του τη δικογραφία με τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας, ξεκινώντας επί της ουσίας τη δεύτερη κατά σειρά έρευνα για τη διαπίστωση της τέλεσης τυχόν οικονομικών αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Το τρίτο επίπεδο των ερευνών αφορά στους ελέγχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία διά του επικεφαλής της, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, έχει προχωρήσει ήδη σε προσωρινή δέσμευση προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και επενδυτικών προϊόντων του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, για την οποία διενεργείται αυτοτελής έλεγχος στο πόθεν έσχες που είχε υποχρέωση να υποβάλει, λόγω της θέσης της στην «Κιβωτό».
Σε περίπτωση που η Αρχή εντοπίσει ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, το πόρισμά της θα διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, σηματοδοτώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Κοσμήματα, λεφτά και χρυσές λίρες Αγγλίας
Ένας «χορός» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας πλαισιώνεται από καταγγελίες πρώην τροφίμων και εθελοντών της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ η μεγάλη έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη και καθημερινά φέρνει στην επιφάνεια αποκαλύψεις που σοκάρουν για τον «καλό ποιμένα», ο οποίος – όπως όλα δείχνουν – ταυτόχρονα, ήταν και… «Κροίσος».
Μέσα στο διαμέρισμα της δομής του Κολωνού, όπου έμεναν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, βρέθηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, που προέρχονται από δωρεές πολιτών στην «Κιβωτό» – κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι… ζυγίζουν 15 κιλά – καθώς επίσης και 270 χρυσές λίρες Αγγλίας, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, την προέλευση των οποίων θα κληθούν να εξηγήσουν οι πρώην υπεύθυνοι της οργάνωσης.
Ήδη, έχουν δεσμευτεί 4 τραπεζικοί λογαριασμοί σε δύο τράπεζες. Συνολικά, περιέχουν 360.000 ευρώ.
Από αυτά, τα 130.000 ευρώ ήταν σε τραπεζικό λογαριασμό της πρεσβυτέρας, τα 170.000 ευρώ σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τον σύζυγό της, ενώ βρέθηκαν και 60.000 ευρώ στο όνομα της 86χρονης μητέρας του ιερέα.
«Οικιακά» δήλωνε η πρώην πρόεδρος της ΜΚΟ
Η πρεσβυτέρα, που ως πρόεδρος της «Κιβωτού» διαχειριζόταν εκατομμύρια από δωρεές, δήλωνε ως επάγγελμα «οικιακά».
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, του πακτωλού των χρημάτων που διαχειρίζονταν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, ότι σε τράπεζα βρέθηκαν 5.900.000 σε λογαριασμό της ΜΚΟ!
Κεντρικό συμπέρασμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, πάντως, η οποία ερευνά όλα τα οικονομικά της οργάνωσης, αλλά και των υπευθύνων της, φαίνεται πως είναι ότι η τραπεζική θυρίδα που κινούσε η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, λειτουργούσε ως «αποθήκη» μαύρου χρήματος, για προσωπικούς σκοπούς.
Όπως γράφει η Real News, μάλιστα, ερευνά ακόμη και το ενδεχόμενο η «Κιβωτός του Κόσμου» να λειτουργούσε ως «φορολογικό πλυντήριο» για τους ιδιώτες εκείνους – κυρίως επιχειρηματίες – που πραγματοποιούσαν μεγάλες δωρεές στην ΜΚΟ.
«Το χέρι που ευεργετεί δεν το δαγκώνεις»
Ανατριχίλα προκαλεί το απειλητικό μήνυμα που έλαβαν όσα παιδιά προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον της «Κιβωτού του Κόσμου» και του πατέρα Αντωνίου.
«Κοιτάξτε λίγο τον ουρανό. Θα του κάνετε παρέα σε λίγο εσείς οι ψευδομάρτυρες. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι κανένας να σας σώσει, γιατί το χέρι που ευεργετεί δεν το δαγκώνεις. Τουλάχιστον νιώσατε και κάπως σημαντικοί βγαίνοντας στα κανάλια, πήρατε αρκετή σημασία νομίζω», αναφέρεται αρχικά στο μήνυμα και συνεχίζει ως εξής:
«Ευχή και κατάρα δίνω, η ζωή σας να είναι τόσο σ… ώστε να θέλετε μόνοι σας να πατήσετε την σκανδάλη. Και μην μπερδεύεστε, η Κιβωτός είναι η οικογένειά μου και όχι απλά ένα κτίριο».
Με επιθέσεις η πρώτη επίσημη αντίδραση του πατέρα Αντωνίου
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον πατέρα Αντώνιο ήρθε μέσα από τους δικηγόρους του, Θρασύβουλο Κονταξή και Γιάννη Κώτσο.
Ο κ. Κονταξής, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από την κεντρική δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό, το Σάββατο, έβαλε κατά της επίσημης Εκκλησίας, της κυβέρνησης και του νέου ΔΣ που, όπως υποστήριξε, παράνομα πέταξαν έξω από τον κοιτώνα του τον πατέρα Αντώνιο και την οικογένειά του, τη στιγμή που, όπως υποστήριξαν και οι δύο συνήγοροι του ιερέα, δεν υπάρχουν ακόμα καν κατηγορίες, παρά μόνο δημοσιεύματα για τους εντολείς τους.
«Δεν υπάρχει κατηγορία παρά μόνο δημοσιεύματα. Αυτό που έχω να δηλώσω σήμερα και δεν αφορά την υπερασπιστική γραμμή, είναι ότι το αβυσσαλέο μίσος της επίσημης ελληνικής εκκλησίας για το έργο της Κιβωτού συνάντησε την εκλογική αγωνία της κυβέρνησης, η οποία με ένα εγκάθετο διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι μία εφοπλιστής, παράνομα και αυθαίρετα κλείδωσαν και πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο την οικογένεια του πατέρα Αντωνίου.
»Είναι ανέστιος, δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία όπως γράφεται και αυτό που απαιτούμε είναι την άμεση παρέμβαση των οικείων εισαγγελικών αρχών», ανέφερε ο κ. Κονταξής.
«Κοιμήθηκε στο αυτοκίνητο»
Ο Γιάννης Κώτσος, επίσης δικηγόρος του πατέρα Αντωνίου, μίλησε για παραβίαση του κράτους δικαίου και κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας, χωρίς να υπάρχει ακόμα καμία κατηγορία και χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν ο ιδρυτής της «Κιβωτού» και η οικογένειά του, ενώ έχουν δηλώσει εξαρχής ότι είναι στη διάθεση των Αρχών και δεν έχουν τελέσει καμία πράξη από αυτές που καταγγέλλονται.
Έκανε ακόμα λόγο «για αδικαιολόγητη και μη νόμιμη αλλαγή της κλειδαριάς του κοιτώνα τους εντός της Κιβωτού, χωρίς να τους έχει επιδοθεί καν νόμιμα οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ή διάταξη. Ιδίως η αδικαιολόγητη άρνηση των ιθυνόντων να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, οδήγησαν ένα ζεύγος με το ανήλικο παιδί τους να κοιμηθούν στο αυτοκίνητο, γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε», πρόσθεσε ο κ. Κώτσος.