Η επόμενη μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία – Τι προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Η επόμενη μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία – Τι προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προβλέπουν το επόμενο διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία

Οκτώ και κάτι μήνες μετά ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, προέβησαν στην σύνταξη μίας έκθεσης, στην οποία προβλέπουν επιβράδυνση των μαχών, τους προσεχείς μήνες.

Την ίδια ώρα, η Αβρίλ Χέινς, ανέφερε ότι δεν βλέπουν καμία μείωση της βούλησης των Ουκρανών να πολεμήσουν, παρά τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε άλλες κρίσιμες υποδομές για τον χειμώνα.

Τι προβλέπουν οι μυστικές υπηρεσίες

«Παρατηρούμε ήδη ενός είδους μείωση του ρυθμού της σύρραξης (…) κι αναμένουμε πως μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο πράγμα τους επόμενους μήνες», είπε η κυρία Χέινς, η οποία εκφράστηκε στο Reagan National Defense Forum που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επιδιώξουν να ανεφοδιαστούν, να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για να αντεπιτεθούν μετά τον χειμώνα, αλλά μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε η κυρία Χέινς.

«Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε μάλλον με σκεπτικισμό το εάν και κατά πόσον θα είναι, ή δεν θα είναι, έτοιμοι οι Ρώσοι να προχωρήσουν σε αυτή (την αντεπίθεση). Είμαι πιο αισιόδοξη για τους Ουκρανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», είπε.

Μεγάλα προβλήματα για την ουκρανική οικονομία

Ερωτηθείσα για τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και άλλες πολιτικές υποδομές, η DNI Χέινς έκρινε ότι σκοπός της Μόσχας εν μέρει είναι να τσακίσει τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και πρόσθεσε «νομίζω πως δεν έχουμε καμιά ένδειξη» πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγνωρίζοντας πως η ουκρανική οικονομία δέχεται βαρύ χτύπημα. Η τακτική «μπορεί εν καιρώ, προφανώς, να έχει αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πόσα θα καταστρέψουν, τι είναι ικανοί να κάνουν, την ανθεκτικότητα των υποδομών κρίσιμης σημασίας, τη δική μας δυνατότητα να τους βοηθήσουμε (σ.σ. τους Ουκρανούς) να την υπερασπιστούν».

«Η ουκρανική οικονομία υποφέρει πολύ (…) και προφανώς τα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν επίσης αντίκτυπο» στη δραστηριότητα, συνόψισε.

Οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει

Σύμφωνα με την επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «εξεπλάγη» που ο στρατός του δεν έχει καταφέρει περισσότερα. «Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…). Βλέπουμε ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό, προβλήματα ανεφοδιασμού, επιμελητείας, μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει», ανέλυσε.

Πάντα από τη σκοπιά της κυρίας Χέινς, οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

Κατά την άποψη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα». Αυτό «είναι αληθινά αξοσημείωτο» και «η αίσθησή μας είναι πως δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, με βάση τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αυτά που καταναλώνει σε αυτό το στάδιο».

Τι γίνεται με τον ανεφοδιασμό στα πυρομαχικά

Γι’ αυτό, συνέχισε, «τους βλέπετε (σ.σ. τους Ρώσους) να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά (…) έχουμε επισημάνει πως τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα». Η DNI Χέινς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «κάποια κινητικότητα» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, αλλά «δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διαψεύσει τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κατά τις οποίες προμηθεύει με πυρομαχικά, ιδίως με οβίδες για το βαρύ πυροβολικό της, τη Ρωσία. Η κυρία Χέινς επέμεινε εξάλλου στο ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξετάζει τι άλλα πυρομαχικά ακριβείας θα μπορούσε να παραλάβει από την Τεχεράνη, κάτι «πολύ ανησυχητικό», όπως επισήμανε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ