Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, υπέγραψε με τον Γάλλο ομόλογο του συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Μέσα στους στόχους του Ρίσι Σούνακ ήταν η μείωση των μεταναστών στην Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός σύνηψε συμφωνία για να εμποδίσει τους μετανάστες να περνούν παράνομα την Μάγχη.
Σύμφωνα με το Politico, σε μία από τις πρώτες του κινήσεις ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Σουνάκ συμφώνησε να αυξήσει τις πληρωμές προς τη Γαλλία για να αυξήσει τις περιπολίες στις παραλίες της και να συνεργαστούν περισσότερο στην αστυνόμευση.
Ασυλία ζητούν οι περισσότεροι μετανάστες
Η Suella Braverman, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin για να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 40.000 μετανάστες έχουν κάνει το ταξίδι μέσω της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, από 28.526 το 2021.
Η κυβέρνηση του Σουνάκ δέχεται πιέσεις για αναφορές ότι οι μετανάστες στεγάστηκαν σε επικίνδυνες και απάνθρωπες συνθήκες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα κυβερνητικά κέντρα διεκπεραίωσης να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των διελεύσεων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν άσυλο. Πολλοί από αυτούς στεγάζονται σε ξενοδοχεία ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα των αιτήσεών τους, οι οποίες πρόκειται να αποφασιστούν εντός έξι μηνών, αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.
Ρίσι Σούνακ: Τα περιεχόμενα της νέας συμφωνίας
Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση 40 τοις εκατό στον αριθμό των αξιωματικών που περιπολούν σε παραλίες στη βόρεια Γαλλία για να εντοπίσουν και να αποτρέψουν μικρά σκάφη από το να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μάγχη.
Περιλαμβάνει το σχηματισμό μιας νέας «ομάδας Calais» γειτονικών χωρών που επηρεάζονται από τα περάσματα και μιας ειδικής ομάδας που επικεντρώνεται στην αναστροφή της αύξησης των Αλβανών υπηκόων και ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Μάγχης για να μεταφέρουν άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία έρχεται μετά τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της COP27 για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα.
Ρίσι Σούνακ: Επιτήρηση στα γαλλικά λιμάνια
Για πρώτη φορά, Βρετανοί αστυνομικοί θα ενσωματωθούν στις γαλλικές δυνάμεις και αντίστροφα για να βελτιώσουν την κατανόηση των επιχειρήσεων του άλλου. Οι αξιωματικοί θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των drones και των δυνατοτήτων νυχτερινής όρασης.
Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για αύξηση της επιτήρησης στα γαλλικά λιμάνια για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μέσω φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ομάδων CCTV και ανίχνευσης σκύλων.
Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να επενδύσουν σε κέντρα υποδοχής και απομάκρυνσης στη Γαλλία για μετανάστες των οποίων τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο εμποδίζονται, προκειμένου να αποθαρρυνθούν από το να επιχειρήσουν να περάσουν ξανά και να παράσχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.