Σε όλες τις περιφέρειες, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εμφανίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να θέλει περισσοτέρους πόρους, ορισμό θητειών, ένα μέρος της φορολογίας να πηγαίνει απευθείας στην περιφέρεια και ο περιφερειάρχης να μην εκφράζει αυστηρά τον κομματικό του φορέα.
Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs, για λογαριασμό της ιστοσελίδας Airetos.gt, αποδεικνύουν ότι στις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας το «παιγνίδι» είναι ανοιχτό για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023.
Οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο το 2019, εμφανίζουν μια αυξημένη δυναμική και φαίνεται να επανεκλέγονται ξανά από την πρώτη Κυριακή.
Διαβάστε επίσης: Τι ζητάει ο Ερντογάν από το Κάιρο και τι περιμένει η Αθήνα
Ωστόσο, οι περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται πως θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη δυναμική του πρώτου γύρου και δεν αποκλείουν να υπερψηφιστεί ένας από τους εν ενεργεία περιφερειάρχες στο δεύτερο γύρο, καθώς η εκλογική μάχη εκεί καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και συμμαχίες.
«Μαύρο» στους περισσότερους σημερινούς περιφερειάρχες
Στο ερώτημα, αν θα ψηφίζατε τον νυν περιφερειάρχη οι πολίτες απάντησαν «όχι» στις περισσότερες περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης το 46,9% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε τον νυν περιφερειάρχη κ. Μέτιο.
Μία μεγάλη πλειοψηφία, της τάξης του 62,7%, απαντά ότι δεν θα ψήφιζε ξανά τον σημερινό περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής.
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επίσης, το 69,3% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε τον νυν περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη.
Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το 52,2% στηρίζει τον κ. Ζατζημάρκο για μια δεύτερη θητεία.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το 43,2% απάντησε επίσης αρνητικά, ενώ το 39,3% δήλωσε ότι θα ξαναψήφιζε τον νυν περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη.
Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το 47% δεν θα ψήφιζε τον σημερινό περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, ενώ το 32,3% θα τον ψήφιζε.
Στην περιφέρεια Ηπείρου, σχεδόν οι διπλάσιοι (60,4%) απάντησαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον νυν περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, με το 34% να απαντά θετικά.
«Νικητή» έχουμε στην περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού ο νυν περιφερειάρχης κ. Αγοραστός συγκεντρώνει θετικές ψήφους για μια νέα θητεία από το 51,4%.
Τις περισσότερες αρνητικές ψήφους συσγκεντρώνει η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, με το 66% να απαντά ότι δεν θα την ψήφιζε και μόνο ένα 20,3% να την στηρίζει για μια δεύτερη θητεία.
Πλειοψηφικό ποσοστό (50,7%) συγκεντρώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, στην περιφέρεια Κρήτης, ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συγκεντρώνει θετικές ψήφους σε ποσοστό 48,5% και αρνητικές σε ποσοστό 43,4%.
Κάθε περιφέρεια με τα προβλήματά της
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι κάθε περιφέρεια αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα.
Για παράδειγμα, στη Δυτική Μακεδονία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία, που σχετίζεται άμεσα με τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.
Στην περιφέρεια Αττικής, οι περισσότεροι απάντησαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ρύπανση/καθαριότητα (22,9%), δεύτερο η ακρίβεια (21,7%) και τρίτο η εγκληματικότητα/ασφάλεια (21,1%).
Στο Βόρειο Αιγαίο, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό, με ποσοστό (36,3%) διπλάσιο από προβλήματα, όπως η ακρίβεια (15,7%) και η ανεργία (15%).
Να σημειωθεί, τέλος, πως σε όλες τις περιφέρειες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει περισσοτέρους πόρους, ορισμό θητειών, ένα μέρος της φορολογίας να πηγαίνει απευθείας στην περιφέρεια και ο περιφερειάρχης να μην εκφράζει αυστηρά τον κομματικό του φορέα.