Πώς επιχειρεί ο πατήρ Αντώνιος να αντικρούσει τις συνεχείς καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου που προκαλούν διαδοχικά σοκ στην ελληνική κοινωνία
Δεν είναι μόνο οι καταγγελίες σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου». Οι τιμωρίες, ο φόβος, η παιδική εργασία, η έλλειψη φαγητού και φροντίδας, το ξύλο, η απομόνωση από την οικογένεια, η σεξουαλική παρενόχληση είναι η μία πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί διαδοχικά σοκ στην ελληνική κοινωνία.
Η άλλη έχει να κάνει με τα όσα αποκαλύφθηκαν για οικονομικά σκάνδαλα, για «μαύρο» χρήμα, για τις Porsche Cayenne και τα τζιπ με τα φιμέ τζάμια αξίας 100.000 ευρώ, τα 33 εκατ. ευρώ δωρεές των τελευταίων 6 χρόνων και άλλα πολλά που πλέον ελέγχονται εξονυχιστικά από τις οικονομικές αρχές.
Διαβάστε επίσης: Μπακς – Μπουλς 113-118: «Λύγισαν» τον τρομερό Γιάννη
Και όλα αυτά έχουν πλέον στο επίκεντρο τον πατέρα Αντώνιο, τον άνθρωπο που ίδρυσε την συγκεκριμένη ΜΚΟ.
Ο ίδιος μαζί με την πρεσβυτέρα, φέρονται να βρίσκονται σε κάποιο φιλικό σπίτι, αποφεύγοντας τις επαφές με δημοσιογράφους και τις εμφανίσεις.
Η «γραμμή» του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας
Οι δύο υπεύθυνοι της Κιβωτού απέρριψαν τις κατηγορίες εναντίον τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το Star στο κεντρικό του δελτίο, ο δημοσιογράφος μίλησε με συνεργάτες και κύκλους των δύο επικεφαλής της Κιβωτού, με τον πατέρα Αντώνιο να δηλώνει: «Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανέναν».
Αυτό που λέει στους ανθρώπους του είναι, «δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;»
Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή φέρεται να υποστηρίζει ότι «για όλες τις καταγγελίες υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα που έχει κάνει καταγγελία, έχουμε κάνει χίλια καλά».
Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα θα εκπροσωπηθούν από συνολικά τέσσερις δικηγόρους, και, σύμφωνα με την ίδια πηγή φαίνεται να «βλέπουν» θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα πίσω από τις καταγγελίες σε βάρος της «Κιβωτού του Κόσμου».
«Η Κιβωτός του τρόμου»
Την ίδια στιγμή, σοκάρει η καταγγελία μιας παιδαγωγού που εργαζόταν ως εθελόντρια σε δομή της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία τόνισε πως έχει καταγγείλει εγγράφως στην Ελληνική Αστυνομία και είχε ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο για κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμα και σε βάρος βρεφών.
Όπως τονίζει η ίδια, μάλιστα, αμέσως μετά την καταγγελία που έκανε απολύθηκε. Η γυναίκα εργαζόταν στο παράρτημα της Κιβωτού στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και σε επιστολή της προς την Αστυνομία το 2015, έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια.
Βία σε βρέφη
Όπως ανέφερε τότε, γινόταν χρήση βίας σε βρέφη από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται σήμερα από τον 19χρονο, για ασέλγεια.
«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού» ανέφερε στην επιστολή της.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι υπεύθυνοι της δομής είχαν δείξει αδιαφορία για την κατάσταση της υγείας του παιδιού. «Ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού» συμπλήρωσε.
Διαδοχικά σοκ από τις καταγγελίες
Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Παΐσιος, πρώην τρόφιμος «Κιβωτού», περιγράφει:
«Γύρω στα 12 – 13 έτη μου, με βάφτισαν ξανά. Μου έλεγαν ‘σου έχουμε κρυμμένο όνομα, δε θα σου το πούμε’, μέχρι να με βαφτίσουν. Μπήκα στη δομή του Κολωνού το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις αδερφές μου. Θυμάμαι είχα χαρεί πολύ γιατί είχα δει πολλά παιδιά και κάποια τα ήξερα από έξω».
Όπως λέει ο ίδιος, δεν μπήκε στην «Κιβωτό» λόγω κακοποίησης, αλλά επειδή οι γονείς του δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τα προς το ζην. Καταγγέλλει ότι για όσο καιρό έμεινε εκεί πέρασε δραματικές στιγμές.
«Πήγα εκεί, ήμουν λίγο άτακτος, και αρχίζανε και μου την »έμπαιναν» πολύ. Έφαγα πάρα πολύ ξύλο, δεν ήταν σαν αυτές τις σφαλιάρες που ρίχνεις στα μικρά παιδάκια. Έφαγα και γροθίδια και κλοτσίδια. Αυτό λέγεται ‘συνέπεια’ εκεί.
»Με έβαλαν να δουλέψω, να μην ξαναπάω σχολείο. Ο Πασχάλης (σ.σ. παιδαγωγός και στενός συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου) και η γυναίκα του ξέρουν τι μου έκαναν. Και άλλα δύο παιδιά ξέρουν που ήταν εκεί.
»Την εντολή δεν ξέρω αν την έδινε ο πατέρας Αντώνιος, αλλά ήξερε ότι τις έτρωγα. Με κλείδωσαν σε ένα γραφείο και τις έτρωγα εκεί. Για μία βδομάδα έγινε αυτό, μέχρι να με στείλουν στη Χίο».
Σοκαριστική είναι η περιγραφή του νεαρού και για την απομόνωση, κάτι σύνηθες -όπως αποδεικνύεται από τις μαρτυρίες- για τα παιδιά στην Κιβωτό.
«Είχα μπει σε απομόνωση, ήμουν 9 μήνες μέσα, έβγαινα έξω μόνο 08.00 με 15.00 για να δουλέψω και με ξαναέκλειναν μέσα και όταν θυμόντουσαν μου έφερναν φαγητό. Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Παρακαλούσα να βγω, να πάω σχολείο, ήμουν 15 χρόνων».
27 εκατομμύρια δωρεές
Την ίδια ώρα, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.
Ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της δομής φαίνεται να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο εισαγγελέας αρμόδιος για το «μαύρο χρήμα» ερευνά τα 89 εκατομμύρια που ήταν οι δωρεές και οι χορηγίες που δίνονταν στην Κιβωτό του κόσμου, τα τελευταία 8 – 10 χρόνια.