Παρακολουθήσεις: Τα στελέχη της ΝΔ που βάζουν πλάτη στα δύσκολα

Παρακολουθήσεις: Τα στελέχη της ΝΔ που βάζουν πλάτη στα δύσκολα

Υποκλοπές: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση, προσεχώς η μάχη στη Βουλή

Η δημοσιοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, ένα νομοσχέδιο επεξεργασμένο από την Προεδρία της κυβέρνησης με τις υπογραφές Γεραπετρίτη και Τσιάρα, επέτρεψε ουσιαστικά στο Μαξίμου να κάνει μια θεσμική αντεπίθεση, μετά από εβδομάδες εσωστρέφειας – το λιγότερο αμηχανίας στη ΝΔ. Και αυτό ωστόσο τροφοδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη σκληρή φρασεολογία («όροι μαφίας», «ομερτά μέχρι τις εκλογές», «ενοχή Μητσοτάκη» κ.λπ.) ενώ χαμηλότεροι τόνοι σε επίπεδο ρητορικής, πλην επικριτικοί για συγκεκριμένα ευαίσθητα σημεία του νομοσχεδίου, έχουν υιοθετηθεί προς το παρόν από το ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς, το βάρος υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη παραμένει, τουλάχιστον αυτό επιθυμεί το Μαξίμου, όσο και αν από τα κεντρικά θέλουν ταυτόχρονα να ανοίξουν περπατησιά, προκειμένου να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος με πολυεπίπεδη ατζέντα, πέραν των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης: Σεπόλια: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τριών συλληφθέντων για τον βιασμό της 12χρονης

Απαντήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Οσο οι 46 διατάξεις για την άρση απορρήτου και την κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στη δημόσια διαβούλευση (μέχρι τις 22 Νοεμβρίου) και όσο συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση, στο γαλάζιο στρατόπεδο φαίνεται να παραμένει η αβεβαιότητα για τυχόν νέους κύκλους δημοσιευμάτων και σίγουρα πάντως εξελίσσονται προσπάθειες να «ζυγιστεί» η επίδραση της υπόθεσης στο προφίλ της ΝΔ.

Σύντομα άλλωστε οι αντεγκλήσεις θα μετατραπούν σε σύγκρουση κορυφής στη Βουλή, όταν το νομοσχέδιο θα βρεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση (μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου), με παρόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να υπεραμυνθεί του νέου πλαισίου. Για «συνολικές απαντήσεις», όπως διαμηνύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στήριξη στα ΜΜΕ και στη Βουλή

Για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο να υπάρξει τόσο κοινοβουλευτική «υποστήριξη» (και από βουλευτές πέραν εκείνων που έχουν γνώση του θέματος με τη συμμετοχή τους στην εξεταστική επιτροπή, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Όλγα Κεφαλογιάννη κ.ά) όσο και ευρύτερη διάθεση να δίνονται δημόσια απαντήσεις, ειδικά στις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν η υπόθεση, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους γαλάζιους, έχει δείξει εκείνους που βγαίνουν μπροστά. Μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν άλλοι, με δεδομένο ότι μπορούν πλέον να «πατούν» και στη νομοθετική πρωτοβουλία. Την προώθηση της κεντρικής γραμμής κάνει – λόγω και της θέσης του προφανώς –  ο Γιάννης Οικονόμου, δεχόμενος κάθε φορά βροχή ερωτήσεων στις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών. 

Ο πυρήνας του Μαξίμου και οι υπουργοί

Από τον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου, ο Γεραπετρίτης είχε αναλάβει τις συνεννοήσεις για τη σύνταξη του νομοσχεδίου ενώ στο προσκήνιο βγήκε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος για να σχολιάσει για τις «λίστες» με φερόμενους στόχους παρακολούθησης ότι «στις δημοκρατίες, όταν κάποιος κατηγορεί, οφείλει να φέρει τα στοιχεία και να τεκμηριώσει». Γραμμή, η οποία είναι σταθερή εκ μέρους των κυβερνητικών. 

Αλλωστε μεταξύ άλλων ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης έχουν επιτεθεί στην Κουμουνδούρου ότι επιχειρεί να στήσει σκηνικό «Novartis 2» και ότι επί διακυβέρνησής του αποποινικοποίησε την κατοχή κακόβουλων λογισμικών. Στους «μπροστινούς» έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης αλλά και στελέχη της Πειραιώς, ανάμεσά τους ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ