Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν μπορεί να εργαλειοποιήσει την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν μπορεί να εργαλειοποιήσει την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Πολλοί στην Τουρκία το σκέφτονται, όμως ο τούρκος δημοσιογράφος- αναλυτής Μεχμέτ Ουμέρ τόλμησε να το πει: ότι δηλαδή, υπάρχουν απόψεις ότι η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οργανώθηκε από το τουρκικό κράτος

Τελικά ποιος κρύβεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη; Είναι ένα ερώτημα που συνεχίζει να απασχολεί και αναμένεται η απάντηση, καθώς ο βασικός ύποπτος που υπέδειξαν από την πρώτη στιγμή οι τουρκικές Αρχές, το PKK, δηλαδή, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το σίγουρο είναι, ότι η αιματηρή επίθεση, διευκόλυνε τον Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία, να «ξεσπαθώσει» κατά της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης, ενισχύοντας το προεκλογικό αφήγημα του τούρκου προέδρου περί «περικύκλωσης» και «εθνικών απειλών».

Διαβάστε επίσης: Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Η Τουρκία αναζητά ύποπτο στη Βουλγαρία μέσω Interpol

«…Μπορεί να έχει ενορχηστρωθεί από το κράτος για να προκαλέσει φόβο»
Στην Τουρκία, πολλοί το σκέφτονται, ωστόσο ο τούρκος δημοσιογράφος αναλυτής Μεχμέτ Ουμέρ, τόλμησε να το πει: ότι δηλαδή η επίθεση μπορεί να ενορχηστρώθηκε από το τουρκικό κράτος.

Συγκεκριμένα, ο Ουμέρ, παραχώρησε συνέντευξη στη Βουλγαρική Δημόσια Ραδιοφωνία, η οποία δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της BNR, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Δεν έχει υπάρξει επίθεση τέτοιας κλίμακας από το 2015. Δεν λείπουν οι αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι αυτό που έγινε μπορεί να έχει ενορχηστρωθεί από το κράτος για να προκαλέσει φόβο. Πριν από τις εκλογές, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το δίλημμα της επιλογής μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. Θα ήταν εικασία να εκφράσουμε άποψη σχετικά με το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση».

Υπογράμμισε δε ότι «ένας συνασπισμός έξι κομμάτων αντιστέκεται στον Erdogan και είναι έτοιμος να δώσει μια μάχη ζωής και θανάτου, και αυτό τον ανησυχεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αυτός ο συνασπισμός προηγείται και μάλιστα με διαφορά δέκα μονάδων».

Η εργαλειοποίηση από τον Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν πως το τραγικό συμβάν της Κυριακής θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να εμφανιστεί ως «σκληρός διώκτης της τρομοκρατίας» και «μοναδικός σωτήρας» της Τουρκίας ενόψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην χώρα.

Ας σημειωθεί ότι το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη επέτρεψε στον Τούρκο πρόεδρο να συσπειρώσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην καταδίκη της δολοφονικής ενέργειας και να αποσπάσει τα συλλυπητήρια όλου του κόσμου εμφανίζοντας τη χώρα του ως θύμα της τρομοκρατίας, κάτι που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει στην G20 της Ινδονησίας, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ζητώντας ανταλλάγματα για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας.

Στο κάδρο και η Ελλάδα

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το πρωί της Δευτέρας πως εάν η γυναίκα που έχει συλληφθεί ως δράστιδα της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη δεν είχε συλληφθεί από τις Αρχές, θα είχε διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα, δείχνει τις προθέσεις της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί το τραγικό συμβάν βάζοντας τη χώρα μας στο «κάδρο» και ενισχύοντας περισσότερο το τεταμένο κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων, στο πλαίσιο του επίμονου αφηγήματος ότι στον καταυλισμό του Λαυρίου στρατολογούνται και εκπαιδεύονται μέλη του PKK, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην Τουρκία για την οργάνωση και πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Σε αυτό το κλίμα, σήμερα ο Σοϊλού, σε μια πρωτοφανή κίνηση, αρνήθηκε να δεχτεί τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας.

«Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι, έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας και στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος. Δεν είμαστε εχθροί κανενός, ούτε έχουμε εξαπατήσει κανέναν. Θέλω να πω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία», είπε χαρακτηριστικά. 

Η απάντηση της Αθήνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Αθήνα, χαρακτήρισε ανυπόστατες και παράλογες τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αντιτίθεται στις τρομοκρατικές ενέργειες, όπου κι αν συμβαίνουν στον κόσμο, όπως αντιτίθεται σε κάθε λογική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας, καταδικάσαμε το περιστατικό και ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλληπητήριά του», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευσή του και απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Το θολό τοπίο των πληροφοριών

Στο θολό τοπίο των πληροφοριών που έρχονται από την Τουρκία σχετικά με την ταυτότητα της κατηγορούμενης για τη βομβιστική επίθεση αναφέρθηκε στη Voria.gr ο Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

«Είναι αρκετά νωρίς για να μπορέσει κάποιος να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για τη συγκεκριμένη επίθεση και τι μπορεί να υπάρχει από πίσω. Έγινε μια σύλληψη μιας γυναίκας κατηγορούμενης -με βάση υλικό από κλειστό κύκλωμα- την οποία τη συνδέουν με το PKK αλλά και με ισλαμιστικές οργανώσεις. Όμως εδώ είναι λίγο προβληματικό αυτό το σημείο γιατί συνήθως το ένοπλο κομμάτι του ΡΚΚ στο Ιράκ και στη Συρία ήταν ο βασικός στρατιωτικός μοχλός εναντίον του ISIS» είπε. 

Η αναφορά του Σοϊλού στην Ελλάδα όπως εκτιμά ο κ. Καρατράντος αφορά την προσπάθεια της εργαλειοποίησης της γείτονος χώρας για να στοχοποιήσει την Ελλάδα.

«Ένα κομμάτι αυτής της υπόθεσης είναι τα πραγματικά γεγονότα και πώς θα εξελιχθούν κι ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι, οτιδήποτε κι αν έγινε, το πώς το εργαλειοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για να το συνδέσει με τα δικά της επιχειρήματα και να στοχοποιήσει την Ελλάδα σε όλη αυτήν τη διαδικασία με τον ένα ή άλλο τρόπο, επειδή ξέρουμε ότι η σύνδεση που κάνει η Τουρκία με το YPG -δηλαδή με το ένοπλο κομμάτι των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία- είναι μια κριτική προς τη Δύση που τους χρησιμοποίησε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος. Είναι μια πτυχή κριτικής. Μια δεύτερη είναι ότι προσπαθούν να τους συνδέσουν με την Ελλάδα. Διαχρονικά το λένε αυτό. Βέβαια τα δεδομένα έχουν δείξει ότι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής της Ελληνικής Αστυνομίας είναι -όταν είχε γίνει η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν- η εξάρθρωση μιας ομάδας εμπλεκομένων με την τουρκική αριστερή οργάνωση που υποστηρίζει τους Κούρδους (DHKP-C) και οι οποίοι είχαν αρκετά βαρύ οπλισμό και η εκτίμηση ήταν τότε ότι σχεδιαζόταν και επίθεση. Τότε συνελήφθησαν 8-9 άτομα. Άρα λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση κάθε μορφής τρομοκρατίας και ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει το τουρκικό αφήγημα. Είναι μέρος της εργαλειοποίησης που κάνει, της προσπάθειας της Τουρκίας να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδος με διαφόρους τρόπους», είπε ο κ. Καρατράντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ