«Το Βήμα» αποκαλύπτει τις άγνωστες συναντήσεις σε γραφεία στο Χαλάνδρι και στο Νέο Ψυχικό με πρωταγωνιστές τους Φ. Μπίτζιο, Γ. Λαβράνο, Π. Κοντολέοντα και ισραηλινό επιχειρηματία - Ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη, η «γέφυρα» του παράνομου λογισμικού με την Κύπρο, η «σκοτεινή εξαίρεση» στη λίστα υποκλοπών και οι αποκαλυπτικές αδειοδοτήσεις
Ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator» Σαχάκ Αβνί είχε συναντήσεις από το 2020 με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον επιχειρηματία (στενό φίλο του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη) Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο.
Στο ίδιο γραφείο έδιναν το «παρών» υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.
Το «μυστικό» γραφείο και η «ψηφιακή» άδεια
Ο Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του κ. Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή με πρώτο «στόχο» αλλοδαπό για τον οποίο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Τα εν λόγω γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή επισκέπτονταν υπάλληλοι της εταιρείας KRIKEL του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που ασχολούνταν και με την εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνιών «Sepura» σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά την παρακολούθηση του αλλοδαπού, όπου δεν υπήρχε επιτυχία, οι στόχοι του «Predator» άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς (έχει τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από 150 έως 200 κινητά ετησίως) και επεκτάθηκαν, με κύριο ενδιαφέρον για υπουργούς της ΝΔ αλλά και επιχειρηματίες, προς εξυπηρέτηση πολυποίκιλων συμφερόντων του ίδιου «κέντρου».
Σε δεύτερη φάση υπήρξε κινητοποίηση των ίδιων προσώπων για τη μεταφορά και εγκατάσταση στα νότια προάστια της Αθήνας της εταιρείας Intellexa, κατασκευάστριας του συστήματος «Predator»!
Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος ανέλαβε βασικός μέτοχος της εν λόγω εταιρείας ύστερα από μεθοδεύσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, με τον οποίο είχαν προγενέστερη συνεργασία αρκετών ετών. Στόχος τους, η δημιουργία «γέφυρας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατασκευή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.
Η εμπλοκή Δημητριάδη και η λειτουργία του… συστήματος
«Το Βήμα» αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο, το πλέγμα και τη χρονική αλληλουχία διασυνδέσεων και συνεννοήσεων, όπως και τους πρωταγωνιστές τής σκανδαλώδους υπόθεσης της χρήσης του παράνομου λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα, μέσω του οποίου φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί παρανόμως δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πρώην αστυνομικοί.
Για πρώτη φορά καταγράφεται τι ακριβώς συνέβη και πώς συνδέονται πρόσωπα και… εγκαταστάσεις, μέσα από κρίσιμες μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Αναδεικνύονται, πλέον, σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή του Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλων «φιλικών» πολιτικών προσώπων στην ομιχλώδη υπόθεση, οι οποίοι φαίνεται να χρησιμοποίησαν και την ΕΥΠ στα ύποπτα σχέδιά τους.
Παράλληλα επρόκειτο για ένα σύστημα τοποθέτησης «φίλων», «κουμπάρων» κ.λπ. σε καίρια πόστα, οι οποίοι διευκόλυναν αμφιλεγόμενες συναλλαγές.
Είναι ίσως ενδεικτικό ότι πολιτικά πρόσωπα σε πόστα αιχμής, που ανήκαν σε αυτό το σύστημα γνωριμιών, δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των παρακολουθουμένων από το λογισμικό κατασκοπείας «Predator». Σε μια δηλαδή… σκοτεινή, ενδεικτική «εξαίρεση».
Επιπλέον το ίδιο «παράκεντρο» υποκλοπών μέσω του ηλεκτρονικού «αρπακτικού» φέρεται να εξυπηρετούσε σχετικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις επιχειρηματιών, με τους οποίους διατηρούσε πολυετή γνωριμία, παρακολουθώντας ιδιώτες (ορισμένοι και αθλητικοί παράγοντες) εν ονόματί του ή και με το αζημίωτο.
Ο ισραηλινός επιχειρηματίας, ο Λαβράνος και τα ραντεβού
Ολα φαίνεται, λοιπόν, να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019 (λίγους μήνες μετά τον ερχομό της ΝΔ στην εξουσία), όταν ο ισραηλινός επιχειρηματίας Σαχάκ Αβνί, που κατέφτασε από την Κύπρο, επιχείρησε να πουλήσει το παράνομο λογισμικό «Predator» στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έψαχναν τα τελευταία χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα υποκλοπών κυρίως για την καταγραφή συνομιλιών από διαδικτυακές εφαρμογές (Viber, Signal κ.ά.).
Ο κ. Αβνί, που ήταν και πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο, θεωρούνταν ειδικός σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, κυρίως για την ασφάλεια εγκαταστάσεων αλλά και για συστήματα υποκλοπών.
Μαζί με τον συνεργάτη του, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Ταλ Ντίλιαν, συμμετείχαν και οι δύο ή κατά μόνας στην εταιρεία Poltrex, με μοναδικό μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Παρθένους Νήσους Intellexa Limited, αλλά και στις συνεργαζόμενες εταιρείες NCIS Intelligence and Security Systems LTD και WiSpear, που είχαν ασχοληθεί με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο κυβερνητικό κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου, στην τοπική Αστυνομία, ενώ υπήρχε έλεγχός τους για την ενεργοποίηση ύποπτων συστημάτων παρακολούθησης συνομιλιών όπως το «Predator» που είχε αναπτύξει αρχικά η εταιρεία Cytrox στα Σκόπια.
Οταν τον Σεπτέμβριο του 2019, κατέφθασε στην Αθήνα, ήδη είχαν αρχίσει τα προβλήματα των επιχειρήσεών του στην Κύπρο με καταγγελίες για ύποπτες ενέργειες με λογισμικά και συστήματα παρακολούθησης.
Ο κ. Αβνί, λοιπόν, συνάντησε αρχικά στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας κοντά στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι τους επιχειρηματίες Φ. Μπίτζιο (μετέπειτα βασικό μέτοχο της εταιρείας Intellexa που κατασκεύαζε το «Predator» στη χώρα μας) και ακολούθως και τον Γιάννη Λαβράνο προκειμένου το εν λόγω σύστημα να προωθηθεί στην ΕΥΠ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σχεδιασμός περιλάμβανε και εκπαίδευση των μετέπειτα ελλήνων χειριστών του «Predator».
Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που στέγασε αυτές τις πρώτες «κρούσεις» και τις διερευνητικές ενέργειες του ισραηλινού αντιπροσώπου του «Predator» στην Ελλάδα (χωρίς οι ίδιοι να έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στη συνέχεια) είχαν προηγούμενες, πολυετείς επαφές με τον Φ. Μπίτζιο, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί σε εταιρεία εφοπλιστή που είχε δανειοδοτηθεί από γνωστή συστημική τράπεζα. Με σημαντικά στελέχη της τράπεζας αυτής διατηρούσε γνωριμία ή προχωρούσε σε συναλλαγές και ο Γιάννης Λαβράνος.
Οι Μπίτζιος και Λαβράνος είχαν, μέσω αυτών των διαύλων, διαρκή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Ο πρώτος έδινε διαρκώς το «παρών» στα γραφεία της προαναφερόμενης εταιρείας πώλησης και συντήρησης των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ. KRIKEL, τα οποία είχαν μεταφερθεί κοντά στα γραφεία του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Στα ίδια γραφεία έδιναν το «παρών», εν κρυπτώ, και πολιτικά πρόσωπα.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας, ο Κοντολέων και η Κύπρος
Οταν λοιπόν ο ισραηλινός επιχειρηματίας θέλησε να προωθήσει το σύστημα υποκλοπών στη χώρα μας, πρόσωπο-κλειδί θεωρήθηκε ο κ. Λαβράνος με κριτήριο ότι ήταν επί πολλά χρόνια στενός φίλος του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και μέσω αυτού φέρεται να είχε αποκτήσει, εκτός των άλλων, προσβάσεις στην ΕΥΠ.
Στην ΕΥΠ εξάλλου είχε τοποθετηθεί ως διοικητής ο «εκλεκτός» και πρώην συνεργάτης του κ. Δημητριάδη, Παναγιώτης Κοντολέων (οι δύο τελευταίοι αποχώρησαν μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη). Ο κ. Κοντολέων φαίνεται να είχε και εκείνος, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, δημιουργήσει δίαυλο επαφών με τον Λαβράνο.
Επιπλέον, ο εν λόγω επιχειρηματίας, εξαιτίας των προαναφερόμενων υψηλών γνωριμιών του στο πρωθυπουργικό γραφείο, θεωρείται ότι διεκδικούσε πολλές αντιπροσωπείες εταιρειών ή παρουσία σε κοινοπραξίες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς κυρίως στις αρχές ασφαλείας, προτάσσοντας τις καλές του σχέσεις με τον συγγενή του πρωθυπουργού.
Και αυτό διαπιστώνεται από την αναφερόμενη ανάμειξή του σε συμβάσεις, διαγωνισμούς και διαδικασίες για συστήματα επικοινωνίας, υποκλοπών, για τις νέες ταυτότητες, για έλεγχο drones κ.λπ. Μερικές από αυτές τις διαδικασίες προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σταμάτησαν προσφάτως, μετά την ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών.
Είναι ακόμη ενδεικτικό αυτού του κύκλου των κλειστών γνωριμιών ότι και ο Φ. Μπίτζιος – πρόσωπο-κλειδί και αυτός στο σχέδιο για τη «φιλοξενία» του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας – είχε γνωρίσει τον Δημητριάδη. Μάλιστα ο παραιτηθείς στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε επαφή με συγγενικό πρόσωπο του Μπίτζιου σε εταιρεία που ασχολείται με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Αποτέλεσμα της γνωριμίας του Μπίτζιου με τον Δημητριάδη είναι, όπως φαίνεται, ότι ο τελευταίος μεσολάβησε, πιθανώς και με την παρέμβαση Λαβράνου, ώστε ο πρώτος να έχει καλύτερη νομική και δικαστική «μεταχείριση» στην Κύπρο, όπου ήλθε σε δικαστική σύγκρουση με τον προαναφερόμενο εφοπλιστή-πρώην εργοδότη του.
Ο Δημητριάδης ήλθε σε επικοινωνία με τον κύπριο δικηγόρο Αλέξανδρο Σίνκα, που ήταν σημαντικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος και φίλος του για πολλά χρόνια, ώστε να υπάρχει εστίαση του ενδιαφέροντος στη δικαστική εκκρεμότητα του κ. Μπίτζιου στη Μεγαλόνησο.
Ο Α. Σίνκα, με τον οποίο επικοινώνησε «το Βήμα», επιβεβαίωσε αυτή τη συνεννόηση με τον Δημητριάδη. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι γνώριζε τον Σαχάκ Αβνί από άλλες δραστηριότητες του ισραηλινού επιχειρηματία στην Κύπρο. Ομως σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή του στο ζήτημα του “Predator”».
Με άλλα πολιτικά στελέχη, ωστόσο, στην Κύπρο να μιλούν για συνεχή διευκόλυνση των εταιρειών των Αβνί και Ντίλιαν από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, για την προμήθεια προϊόντων από κυπριακές κρατικές υπηρεσίες και για την υποστήριξή τους όταν υπήρχαν δικαστικές εμπλοκές στη Μεγαλόνησο. Οπως εξάλλου και για την αδειοδότηση εξαγωγής ύποπτων προϊόντων τους από την Κύπρο.
Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα «δεδομένα» έφταναν στο Μαξίμου
Μέσω των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου και Κοντολέοντος («Το Βήμα» διαθέτει σαφείς μαρτυρίες για μεταγενέστερες συναντήσεις τους στο γραφείο του τρίτου στο Ν. Ψυχικό) και με αναφερόμενη ενημέρωση του Δημητριάδη, ενεργοποιήθηκε αρχικά το «Predator» σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.
Με κύριο πρώτο στόχο τον μνημονευόμενο αλλοδαπό που γνώριζε να αποφεύγει την παγίδευσή του. Ακολούθως άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω «παράκεντρο».
Με πολλά από τα δεδομένα των παρακολουθήσεων να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αρκετοί να γνωρίζουν πώς παράγεται αυτή η ειδική πληροφόρηση κυρίως από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.
Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθουμένους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.
Σημειώνεται επίσης ότι η μνημονευόμενη παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ.
Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους.
Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του «Pretador» στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο.
Η παρακολούθηση Κουκάκη και Ανδρουλάκη
Ενδεικτικό του συντονισμού μεταξύ της ΕΥΠ και των χειριστών του «Predator» – με βάση τις επαφές και τη συνεργασία των προαναφερόμενων προσώπων – ήταν η περίπτωση παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με την προαναφερόμενη υπόθεση του εφοπλιστή και των ύποπτων συναλλαγών, όπου μνημονευόταν και το όνομα του Φέλιξ Μπίτζιου. Ακόμη, ο δραστήριος συνάδελφος είχε εστιάσει το ενδιαφέρον του σε «χαριστικές» αποφάσεις για τράπεζες που αφορούσαν το ίδιο πλέγμα ανθρώπων.
Αρχικά λοιπόν το τηλέφωνο του κ. Κουκάκη παρακολουθούνταν από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ (με επίκληση και πάλι «εθνικών λόγων»). Ομως, όταν ο δημοσιογράφος αντελήφθη και διαμαρτυρήθηκε για την παγίδευση του τηλεφώνου του από το «συμβατικό» σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, σχεδόν αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε, στις 12 Ιουλίου 2021, το «Predator» με την αποστολή μηνύματος στο κινητό του.
Κάτι παρόμοιο αλλά με αντίστροφη χρονική σειρά έγινε και στην περίπτωση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη το φθινόπωρο του 2021. Και αυτό με επίκληση ενδιαφέροντος ξένων μυστικών υπηρεσιών (ύστερα από πιθανή υπόδειξη μεγάλης χώρας) για «συνεργασία» του με κινέζους αξιωματούχους σε θέματα «υψηλής τεχνολογίας». Κάτι που ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται κατηγορηματικά.
Αρχικά στον τότε ευρωβουλευτή επιχειρήθηκε να σταλεί το ύποπτο SMS με τον ηλεκτρονικό «δούρειο ίππο» του «Predator». Ομως επειδή απέτυχε αυτό το εγχείρημα, άρχισαν οι υποκλοπές σε βάρος του με το σύστημα της ΕΥΠ που διασυνδέεται με τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας.
Η εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό
Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της «γέφυρας» Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.
Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβνί.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στην εταιρεία αυτή έδινε διαρκώς το «παρών» – σύμφωνα με μαρτυρίες στο «Βήμα» – και ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης που ήταν συγκατηγορούμενος με τον Φ. Μπίτζιο στην προαναφερόμενη υπόθεση με τον εφοπλιστή. Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε στην Κύπρο (όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν) την ίδια περίοδο που υπήρχαν οι διεργασίες για τη χρήση του «Predator» στην Ελλάδα.
Ο Κυριακίδης εμφανιζόταν και συνδημιουργός δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο, όπου είχε αναπτύξει και εκεί επαγγελματική δραστηριότητα. Ακόμη στην Intellexa, που πιθανολογείται ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα μας, εργάζονταν και άλλα στελέχη της μνημονευόμενης ανωτέρω συστημικής τράπεζας.
Η… διάσωση ατόμων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Είναι εντυπωσιακό ότι οι «σχέσεις» αυτές φαίνεται να ενδυναμώθηκαν με επίκληση ότι ο Λαβράνος με τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων που ήλεγχε «εντόπισε» με κινηματογραφικό όσο και παράδοξο τρόπο στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 συγγενείς στελέχους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ακολούθως φέρεται να τους οδήγησε μέσω… αλλοδαπής συνοδοιπόρου τους στη σωτηρία. Με υπηρεσιακούς παράγοντες να μιλούν για «μυθεύματα» που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά περιστατικά ή και σε τεχνικά δεδομένα.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος επιχειρηματίας φερόταν κατά καιρούς σε συζητήσεις του να παραδέχεται ότι γνώριζε στοιχεία για τις πωλήσεις των εν λόγω λογισμικών κατασκοπείας στο εξωτερικό. Κάτι το οποίο στη συνέχεια αρνούνταν κατηγορηματικά λέγοντας ότι «μέσω εμού κτυπούν τον Δημητριάδη».
Τέλος, σημαντικό κρίνεται ποιος ήταν ο κύριος χειριστής του «Predator» για τους ελληνικούς στόχους, με αναφορές ότι αυτό δεν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ΕΥΠ (όπου ελλόχευε ο κίνδυνος αποκάλυψης). Ακόμη δεν επιβεβαιώνονται πλήρως πληροφορίες ότι κατευθυνόταν από τα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό που ασχολούνταν κυρίως με την παραγωγή και πώληση διεθνώς συστημάτων ασφαλείας, συνακροάσεων, ανάλυσης πληροφοριών. Στρατολογώντας ειδικούς σε θέματα πληροφορικής και άλλους από όλον τον κόσμο.
Γνώστες του παρασκηνίου αποδίδουν σχετικό ρόλο ίσως στον Φ. Μπίτζιο που διαμένει πλέον στην Ιταλία (τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη χώρα μας).
Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι κεντρικά πρόσωπα που μνημονεύονται στην υπόθεση σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να διατυπώσουν την άποψη ότι «το “Predator” μπορεί να παρακολουθεί τους έλληνες πολιτικούς από το εξωτερικό και σε καμιά περίπτωση δεν είναι στην Ελλάδα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ