Οι πληροφορίες για άμεση έναρξη των ερευνών κυκλοφορούν εδώ και ημέρες
Την άμεση εκκίνηση των σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά (σ.σ. την Τουρκία). Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».
Διαβάστε επίσης: Νίκαια – Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που η 20χρονη τρέχει να γλιτώσει από το «Δράκο του Πειραιά»
«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Πώς φτάσαμε στις έρευνες φυσικού αερίου σε Κρήτη – Πελοπόννησο
Οι πληροφορίες για άμεση έναρξη των ερευνών κυκλοφορούν εδώ και ημέρες, καθώς η ExxonMobil – HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) έχει προχωρήσει στην πρόσληψη της νορβηγικής PGS, σκάφος της οποίας («Sanco Swift») έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες.
Σημειώνεται ότι και η Energean προχωρά, με άλλο σκάφος της PGS, το «Ramform Hyperion», σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας.
Σχετικά με τις έρευνες για το φυσικό αέριο σύμφωνα με πληροφορίες τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.
Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας δίνοντας εντολή για επιτάχυνση των εργασιών ενώ ανακοινώθηκε και σαφές χρονοδιάγραμμα.
Μετά την επίσκεψη – ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξίδεψε η ΕΔΕΥ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα «Υδρογονάνθρακες 2.0» και στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.
Παράλληλες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δύο οικόπεδα
Μόλις 3 μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά και Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών, αναφέρει το ΑΠΕ.
Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.