Μητσοτάκης: Έρευνες για υδρογονάνθρακες τις επόμενες μέρες από την ExxonMobile – Θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στη Λιβύη για ΑΟΖ

Μητσοτάκης: Έρευνες για υδρογονάνθρακες τις επόμενες μέρες από την ExxonMobile – Θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στη Λιβύη για ΑΟΖ

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Έρευνες για φυσικό αέριο από την ExxonMobile νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ άφησε ανοιχτό και το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις καθημερινές απειλές της Τουρκίας τόνισε ότι είναι «επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα του Documento – Ντροπή και αίσχος (vid)

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός απαντιέται με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια ενώ συνέδεσε τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της.

Θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στη Λιβύη για να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες
Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως, μιας και με ρωτήσατε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή fora -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό «μνημόνιο», πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας:

«Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».

Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή τη φορά μπορεί να «αιφνιδιάσει» η Ελλάδα με σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο απαντώντας στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι η Τουρκία συνεχώς προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Επιβεβαίωσε τη ματαίωση της πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ματαίωση της πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες.

»Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της στάσης της Ελλλάδας και της εμπλοκής της στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας στο πλευρό της δεύτερης επισημαίνοντας ότι «κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Μας αφορά διότι ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ενός αμυνόμενου απέναντι σε μία δεσποτική αυτοκρατορία η οποία θέλει με τη δύναμη των όπλων να ξαναχαράξει τα σύνορα» και προσθέτοντας:

Ομοιότητες
«Καταλαβαίνετε ότι οι ομοιότητες με τη δική μας περιοχή είναι πολλές και αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη φαντασίωση να θέλουν να αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλουμε να τασσόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

»Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και ταυτόχρονα, βέβαια, οφείλουμε και πρέπει -όπως το έχουμε ήδη κάνει- να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας, διότι αυτές οι επιλογές έχουν κόστος, έχουν οικονομικό κόστος, αλλά τελικά είναι επιλογές τις οποίες η Ιστορία δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα δικαιώσει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ