Πώς η Λιβύη μπορεί να γίνει το «όχημα» Ερντογάν για περαιτέρω κλιμάκωση
Διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν όλο και πιο συχνά αναλύσεις και άρθρα αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αν είναι πιθανό να σημειωθεί μία σύγκρουση μεταξύ κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. Μία σύγκρουση που θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα αποφασιστικό χτύπημα στη Συμμαχία, σε μία περίοδο που όλοι υπογραμμίζουν ότι πάνω από όλα προέχει η ενότητα.
Και αν στην Τουρκία υπάρχουν αναλυτές και διπλωμάτες που αναγνωρίζουν την ανάγκη για αποκλιμάκωση δεν μπορούν να δώσουν τη λύση για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία. Αφού κάθε θετικό βήμα ακολουθείται από μία νέα κρίση. Με την Τουρκία να είναι αυτή που δυναμιτίζει το κλίμα.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Πρώτη συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ τη Δευτέρα στην COP27
Το επεισόδιο με τον Τζιτζικώστα
Πλέον πρόσφατο επεισόδιο η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στη Σμύρνη με το καράβι της γραμμής Θεσσαλονίκη – Σμύρνη και ήταν προγραμματισμένο να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Η δικαιολογία των τουρκικών αρχών ότι ο Τζιτζικώστας που έφτασε στη Σμύρνη και με ευρωπαϊκή ιδιότητα εμποδίστηκε λόγω τεχνικού προβλήματος και ομοιότητας του ονόματος του με κάποιον που είχε απαγόρευση εισόδου στη χώρα δεν έπεισε κανένα.
Και κυρίως σε μία περίοδο που οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στην ένταση και ένα νέο αφήγημα περί «ελληνικής απειλής» το οποίο τον εξυπηρετεί ενόψει εκλογών και όχι μόνο.
Ο εξωτερικός εχθρός
«Ένας εξωτερικός εχθρός σε περίοδο εκλογών είναι πάντα χρήσιμος» τονίζουν αναλυτές από την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, εάν συνεχιστεί η ακραία ρητορική. Έστω και αν επί του παρόντος οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις σχέσεις να παραμένουν ανεπηρέαστες και τους Τούρκους να μην θεωρούν εχθρούς τους Έλληνες.
Διπλωμάτες και αναλυτές υπογραμμίζουν ωστόσο ότι μία μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Τουρκία θα ήταν καταστροφική για τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.
Με κάποιες πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν γνώριζε για το επεισόδιο και την ενορχήστρωση του. Ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για μία οργανωμένη προβοκάτσια.
Σε κάθε περίπτωση το επεισόδιο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα δείχνει την τροπή που μπορούν να πάρουν τα πράγματα και από καψώνι να εξελιχθούν σε «διπλωματικό επεισόδιο» που μπορεί εύκολα να πάρει διαστάσεις.
Με δεδομένο ότι η Άγκυρα δείχνει να αναζητά την πρόκληση σε κάθε της βήμα, τα σενάρια, αν όχι ενός «θερμού επεισοδίου», αλλά ενός ατυχήματος φτάνουν να μοιάζουν ως ένα βαθμό ρεαλιστικά.
Και το επεισόδιο με την Τζιτζικώστα, να μπορεί να θεωρηθεί και μία πρόβα για πολιτική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο με μετανάστες ή ψαράδες δείχνουν μία κρίση που θα μπορούσε να επιδιωχθεί επί του πεδίου.
Επικίνδυνα παιχνίδια
Η τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί για κάποιους θα μπορούσε να ευνοεί και την ελληνική κυβέρνηση ενόψει εκλογών, εάν αφεθεί στον πειρασμό αξιοποίησης των ελληνοτουρκικών προεκλογικά, με το θέμα σε κάθε περίπτωση να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα και στην Αθήνα.
Στο επικίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν πρέπει να προστεθεί και η επιμονή της Άγκυρας στις υπερπτήσεις και παραβιάσεις .
Ενώ στην ατζέντα μπαίνουν και επισήμως πλέον για μία ακόμα φορά ενδεχόμενες προκλήσεις με τουρκικά γεωτρύπανα. Με τα σενάρια αυτή τη φορά να δείχνουν νότια της Κρήτης και στην περιοχή που η Λιβύη θα «υποδείξει». Με την Τρίπολη να επιδιώκεται να γίνει – εφόσον κριθεί σκόπιμο – το όχημα για την επόμενη φάση των προκλήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Με το ζητούμενο στην Αθήνα να παραμένει εμφατικά η ψυχραιμία και η αποφυγή των παγίδων που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία.